Preskočiť na obsah

7 rád, ako si vybrať dobrú opatrovateľku

Potrebujete nájsť zodpovedný dozor pre svoje dieťa, ale neviete, ako si vybrať opatrovateľku? Tieto rady vám pripomenú, na čo pri výbere nesmiete zabudnúť.

Pracovný čas v mnohých spoločnostiach nedovoľuje rodičom odísť z práce vtedy, keď sa zatvárajú brány škôl či škôlok. Aj preto majú mnohí rodičia opatrovateľku, ktorá ich deti vyzdvihne, odprevadí domov či na krúžky a počká s nimi do návratu mamy či otca. Vybrať si spoľahlivé, zodpovedné a hlavne kvalitné opatrovanie pre vaše dieťa však nie je len tak. Na internete ľahko nájdete zoznamy plné inzerátov opatrovateľov a babysitteriek, vybrať však tú pravú osobu je hotová veda. Čo musíte vedieť pred výberom opatrovateľky?

1. Čím viac požadujete, tým viac plaťte

Potrebujete niekoho, kto len odprevadí vaše dieťa zo či do škôlky či školy, alebo hľadáte osobu na celodenné opatrovanie? Chcete, aby vám zároveň pomohla aj s domácimi prácami a varením? Pamätajte, že opatrovateľka musí vedieť, čo je jej úlohou. A čím viac od nej požadujete, tým viac si budete musieť vyčleniť z vášho rozpočtu. Odprevadiť deti zo školy je jednoduché, ale každodenná niekoľkohodinová opatera detí je pomoc, ktorú by ste mali oceniť aj finančne.

2. Spíšte si svoje nároky na babysitterku

Najprv si ujasnite, koho vlastne chcete pre vaše dieťa. Požadujete napríklad opatrovateľku s plynulou angličtinou, pedagogické vzdelanie alebo niekoľkoročné skúsenosti s opatrovaním detí? Chcete, aby bola opatrovateľka nefajčiarka, mala výtvarné sklony alebo vedela hrať na hudobný nástroj? Pred tým, ako začnete hľadať ideálnu pomoc s opatrovaním detí, spíšte si všetky vaše požiadavky.

3. Prispôsobte výber veku vášho dieťaťa

Ak máte doma bábätko, ideálnou opatrovateľkou pre vás je tá, ktorá ho bude vedieť nakŕmiť, prebaliť, okúpať, uspať – teda taká, ktorá už má skúsenosti s novorodencami.
Ak sú vaše deti v predškolskom a školskom veku, hľadajte opatrovateľku, ktorá si bude vedieť poradiť s tvrdohlavosťou, či so zmenami nálad. Zároveň však musí byť kamarátska, vedieť deti motivovať, ale aj zabaviť, napríklad zaujímavými, či kreativitu rozvíjajúcimi aktivitami.

4. Kde hľadať dobré opatrovanie dieťaťa?

Pri hľadaní babysitterky máte dve možnosti. Môžete sa popýtať vo svojom okolí – u známych, kolegov, či susedov. Platí však, že čo vyhovuje jednej rodine, nemusí vyhovovať druhej. Druhou a čoraz populárnejšou možnosťou je hľadať výpomoc v domácnosti na internete. Nájdete tu stovky profilov opatrovateliek a pri hľadaní si dokážete vyfiltrovať osoby presne podľa svojich kritérií. Prednosť dajte stránkam, ktoré sa na pomocníkov v domácnosti špecializujú a venujú energiu preverovaniu jednotlivých profilov.

5. Zistite si o vybranej osobe čo najviac

Máte už vybratého potenciálneho opatrovateľa? Má skvelé referencie, pôsobí milo a slušne? Predsa len vám ešte odporúčame zahrať sa na internetového Sherlocka Holmesa a zistiť si o vybranej osobe aj viac, než hovoria jej tvrdenia. Google, ale aj taký Facebook vám dokážu veľa napovedať. Nahliadnutie do profilu na sociálnych sieťach často prezradí, aký človek naozaj je. O kvalite práce tiež veľa prezradia hodnotenia a referencie predchádzajúcich klientov.

6. Urobte s vybraným človekom „pohovor“

Ak sa vami vybraná pani či slečna dostala až do tohto bodu, je čas pozvať ju na pohovor. Na prvé stretnutie s babysitterkou sa odporúča miesto mimo domova, napríklad na ihrisku či v kaviarni. Môžete otestovať jej dochvíľnosť – príde na pohovor načas? Alebo ak ste vyťažený rodič, uľahčite si to a dajte si spoločný videohovor. Počas pohovoru si všímajte úplne všetko – je kandidát slušný, príjemný, pýta sa na dieťa, pravidlá, spôsob výchovy a ďalšie potrebné detaily? Zistiť viac o skúsenostiach vám pomôžu modelové otázky, napríklad: „Čo by ste urobili, keby Miško odmietal večerať?“

7. Zoznámte opatrovateľku s dieťaťom

Samotné stretnutie potenciálnej opatrovateľky je veľmi spoľahlivým testom. Deti vedia vycítiť skutočný záujem. Majte však na pamäti, že ak máte doma malého hanblivca, asi mu bude trvať dlhšie, kým sa rozhovorí. Preto sa môže stať, že nádejná opatrovateľka to vie s deťmi skvele, ale váš drobec na jej otázky nebude odpovedať, iba sa na ňu nedôverčivo pozerať. Vyskúšajte preto radšej prvé zoznámenie prostredníctvom hry, pri nej sa väčšinou ostych rýchlejšie prelomí.

1 názor na “7 rád, ako si vybrať dobrú opatrovateľku”

  1. Dominika, pozdravujem Vas! Pls rada by som s Vami hovorila.mohla by som Vas zavolat?.ak mi posletw na seba cislo.vdaka.sona mullrrova

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *