Preskočiť na obsah

Ako naučiť dieťa korčuľovať sa na kolieskových i zimných korčuliach

Domelia: Ako naučiť dieťa korčuľovať sa

Chcete naučiť dieťa jazdiť na korčuliach tak, aby sa vyhlo pádom a zraneniam? S týmito radami mu znížite riziko odrenín a vytvoríte chuť korčuľovať sa.

Korčuľovanie, či už na kolieskových alebo ľadových korčuliach, má ako každý iný šport nepochybne množstvo benefitov. Zároveň je skvelým spôsobom, ako môžu rodičia alebo opatrovateľky dieťaťu vyplniť voľný čas. Pohyb na čerstvom vzduchu je pre zdravie a posilnenie imunity (nielen) detí veľmi prospešné. Navyše, korčuľovanie im rozvíja motoriku, posilňuje vytrvalosť a trpezlivosť (v tomto prípade aj u vás, keď ich budete jazdu na korčuliach učiť :)). A samozrejme, pri pozitívnych výsledkoch korčuľovanie zvyšuje aj sebavedomie vďaka dobrému pocitu zo zvládnutej činnosti. Prečítajte si zopár odskúšaných rád, ktoré sa pri učení korčuľovania osvedčili u nás.

Na korčuľovanie dieťa potrebuje:

  • korčule
  • chrániče
  • prilba
  • odhodlanie

Správny výber kolieskových i zimných korčúľ

V prvom rade, tak ako pri akomkoľvek inom druhu obuvi aj pri korčuliach platí – vyvíjajúce sa detské nôžky potrebujú kvalitnú obuv. Osobne si ešte spomínam na časy ako naši rodičia obvolávali inzeráty v miestnych novinách a navštevovali burzy, aby pre nás zohnali zimné či kolieskové korčule. Topánka sa však prispôsobuje tvaru nohy svojho majiteľa, dieťa by teda malo mať tú svoju vytvarovanú presne na vlastnú nôžku.

Nie je preto vhodné kupovať deťom nosené korčule z druhej ruky, ale radšej kúpiť nové korčule. Po zvážení svojho rozpočtu možno nesúhlasne krútite hlavou, no za pravdu nám dajú všetci ortopedickí odborníci. A hygienické dôvody snáď nemusím ani spomínať. Myslite tiež na to, že v korčuli by dieťa malo mať aj dostatok priestoru na ponožku (a to najmä v korčuliach na ľad), no zároveň nesmú byť voľné, aby v nich nehrozilo vytknutie členku. Odskúšajte si najmä spoľahlivosť praciek, šnurovania a zapínania.

Doplnkové vybavenie ku korčuliam

Na kolieskových korčuliach nezabudnite na dostatočnú ochranu pred slnkom. Hlavu dieťatka síce ochráni prilba, ale lúče bývajú pri rýchlej jazde zradné. Presvedčte dieťa, aby sa nedalo oklamať príjemne chladivým vánkom, a natrite ho opaľovacím krémom s dostatočným ochranným faktorom.

Ak sa však chystáte korčuľovať na ľad, dajte si pozor na prechladnutie. Aby ste mu predišli, treba sa na korčuľovanie, či už vonku, alebo na vychladenom zimnom štadióne, dobre obliecť. Zabudnite však na hrubé pletené svetre od babičky, v ktorých sa dieťa nebude vedieť hýbať a rýchlo sa spotí. Najlepšiu službu vám urobí viac vrstiev funkčného oblečenia, ktoré spĺňa termoregulačné vlastnosti a vrstvy môžete podľa ľubovôle zhadzovať alebo dopĺňať.

Domelia: Ako naučiť deti korčuľovať sa

Ochrana a bezpečnosť pri korčuľovaní

Nosenie prilby síce nie je povinné, no viac ako odporúčané – v prípade dieťaťa preto prilbu berte ako automatickú súčasť výbavy. Navyše, ak drobca budete učiť s prilbou od začiatku, bude ju vnímať ako bežnú súčasť korčuľovania a tento užitočný zvyk si prenesie aj do iných športov. Dobrú službu vám spravia aj kolien a zápästí, ktoré pomôžu predísť zraneniam pri pádoch. A tým sa veru na začiatku nevyhnete.

Aby ste v zime stlmili prvotné pády a predišli premoknutým zadkom, ako spodnú časť odevu zvoľte otepľovačky. Vhodné sú tiež nepremokavé rukavice (ideálne lyžiarske), ktoré splnia zároveň ochrannú funkciu pred porezaním na hrane korčule. A tak ako na lyžiach či bicykli, ani tu nebudú prilba či chrániče na škodu.

Ako začať s korčuľovaním

Ak to chcete skúsiť sami, vyzbrojte sa dávkou trpezlivosti. Najskôr začnite s držaním za ruky a dieťa voľne ťahajte. Zvykne si na pocit z jazdy a ešte nemusí samo robiť odrazy, ktoré sú pre každého začiatočníka pomerne náročné. Na ľade môžete siahnuť aj po pomôckach, ktorých sa dieťa drží a tlačí ich pred sebou, aby ľahšie udržalo rovnováhu. Na verejných klziskách ste už istotne videli takýchto tučniačikov, výborne však poslúži aj obyčajná drevená stolička.

Niekto uprednostní radšej tréning od inštruktora – profesionála. Lekcia korčuľovania na ľade však nebýva lacná záležitosť a hodina s inštruktorom vás môže vyjsť aj na 15 eur. Keď sa rozhodnete pre intenzívny, napríklad víkendový kurz, cena za hodinu sa môže znížiť aj o polovicu. Nezabudnite však, že kurzom sa korčuľovanie dieťaťa iba začína a mali by ste s ním chodiť von či na klzisko aspoň raz do týždňa, aby si túto schopnosť zafixovalo ako zvyk. Pozrite si napríklad, ako to zvláda šikovná youtuberka Katy. 🙂

Správna a bezpečná technika korčuľovania

Najskôr sa by sa dieťa malo poprechádzať v korčuliach „na suchu“. Dobre na to poslúži napríklad trávnik či koberec (v prípade ľadových korčúľ však dajte pozor, aby čepele neprerezali podlahovú krytinu). Ak to drobec zvládne a drží balans, môžete to vyskúšať vonku či na ľade. Korčuľovanie je v podstate ako chodenie. Treba sa iba naučiť správne odrážať, prenášať váhu z jednej nohy na druhú a, samozrejme, brzdiť.

Základný postoj je s kolenami mierne pokrčenými, trup ľahko naklonený vpred. Princípom je odrážať sa raz jednou, potom druhou nohou smerom vpred a do boku. Kým sa však dieťa pustí do plnohodnotnej jazdy, nezabudnite ho naučiť brzdiť, a to tak, že jednu nohu prinoží kolmo za druhú. Zabrzdí ho hrana korčule. Existujú aj iné spôsoby – brzdenie pluhom alebo spôsobom, aký používajú hokejisti, keď sa prudko zvrtnú do 90-stupňového uhla proti smeru jazdy a ubrzdia hranou korčule o ľad (tento spôsob je však obtiažnejší). Všetky spôsoby vám však odporúčam skúšať v blízkosti mantinelu a padať zásadne na zadok. 🙂 Modriny sa zahoja rýchlo, no na všetkých ostatných častiach tela by si dieťa mohlo spôsobiť vážnejšie zranenie či zlomeninu.

Korčuliarske odhodlanie a vytrvalosť

Verím, že moje rady vás nevystrašili a do učenia korčuľovania sa s drobcom pustíte čo najskôr. Ak nemáte čas venovať sa mu sami a súkromné lekcie jázd na korčuliach sú pre vás aj s ostatnou výbavou pridrahé, zvážte športovo nadanú opatrovateľku, ktorá sa postará nielen o začiatky korčuľovania, ale aj iné športy, ktorými dieťaťu kvalitne vyplní voľný čas. Tí zdatnejší sa následne naučia prekladať nohy, skákať a možno sa ani nenazdáte a doma vám vyrastie hokejista alebo krasokorčuliarka!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *