Preskočiť na obsah

Ako si vybrať doučovanie bez rizika, že vyhodíte peniaze do vzduchu

  • by
Domelia: Doučovanie a pomoc so školou, štúdiom a vzdelávaním

Rozhodli ste sa nájsť doučovanie sebe či svojmu dieťaťu? Možností mimoškolského vzdelávania je dnes neúrekom. Ako si vybrať doučovanie a neprísť o peniaze?

Široká ponuka v oblasti mimoškolského vzdelávania môže byť výhodou, na druhej strane však záujemcovi o štúdium spôsobuje problém vybrať si – a vybrať si dobre. Jazykových škôl, online kurzov i doučovateľov, ktorí pomôžu so školskými predmetmi, je neúrekom. Každý z nich ponúka výuku podľa iných osnov, iné tempo štúdia a najmä za inú cenu.

Prečítajte si niekoľko jednoduchých rád, ktoré vám pomôžu vybrať si doučovanie tak, aby ste svoju investíciu do vzdelávania neľutovali, práve naopak, aby ste mali ešte väčšiu chuť vzdelávať sa ďalej.

1. Súkromné doučovanie

Súkromné doučovanie je azda najpopulárnejšou formou vzdelávania mimo školských lavíc. Je to spoľahlivá voľba pre študentov, ktorí hľadajú individuálny prístup, a ideálne riešenie pre rodičov v prípade, že dieťa zaostáva v niektorom výučbovom predmete. Doučovateľ žiakovi venuje svoju stopercentnú pozornosť a štruktúru vzdelávania i obsah jednotlivých lekcií mu môže ušiť doslova na mieru. Najväčšou výhodou súkromného doučovania je flexibilita.

Ako si vybrať doučovateľa:

Kým sa rozhodnete pre konkrétneho učiteľa, nezáväzne sa stretnite a zistite viac o jeho znalostiach a skúsenostiach. Má vzdelanie v špecializácii, ktorú vyučuje? Dôkazom môže byť nielen titul z odbornej či vysokej školy, ale tiež certifikáty, osvedčenia, oprávnenia a najmä ukážka vlastnej práce či prác predchádzajúcich žiakov. Napríklad v prípade učiteľa cudzieho jazyka sa pýtajte na jazykové cerfitikáty či absolvovaný pobyt v zahraničí.

Dokážete sa dostať k odporúčaniam od predchádzajúcich klientov? Mnohí doučovatelia majú svoje profily zverejnené na internete, kde máte skvelú možnosť prečítať si nezávislé hodnotenia ich práce. So súkromným učiteľom sa na rozdiel od jazykovky môžete dohodnúť aj na jednej-dvoch skúšobných (samozrejme, riadne zaplatených) hodinách. V rámci nich si preverte nielen jeho odborné znalosti, ale aj samotnú schopnosť vyučovať. Neváhajte však dlho, pretože kvalitných doučovateľov je ako šafranu.

Nakoniec sa porozprávajte o tom, či vám vyhovujú všetky podmienky vzájomnej spolupráce. Bude učiteľ chodiť k vám alebo žiak k nemu domov? Pôjde výuka podľa kníh, ktoré má dieťa zo školy? Alebo bude nutné zabezpečiť si ďalšie materiály? A samozrejme, aká bude finálna cena samotného doučovania? Dostanete lepšie podmienky, ak sa dohodnete na dlhodobej spolupráci? Nekupujte mačku vo vreci a zistite čo najviac z profilov doučovateľov.

Domelia - Ako uľahčiť návrat do školy či do škôlky

2. Vzdelávacia inštitúcia

Súkromné doučovanie sa niekomu môže javiť ako pomerne nákladná forma vzdelávania. V tom prípade za zváženie stojí vzdelávacia inštitúcia, ktorá ponúka zvýhodnené balíky kurzov. Jedna hodina v kurze, ktorý prebieha dlhšie obdobie, tak vyjde lacnejšie ako hodina u súkromného učiteľa. Nezáleží pri tom, či hovoríme o jazykovej škole, počítačovom krúžku alebo základnej umeleckej škole. Ich najväčšou výhodou je ľahko preveriteľná reputácia.

Ako si vybrať jazykovku, ZUŠku či krúžok:

Ak ste sa rozhodli pre vzdelávaciu inštitúciu, zrejme ste pripravení na to, že vo väčšine prípadov bude štúdium prebiehať v skupine (výnimkou je napríklad hra na hudobný nástroj). Zistite si však, aká veľká skupina žiakov bude. Ideálny počet je 6-8, nad 10 žiakov už učiteľ nedokáže výučbu prispôsobovať rozličnému tempu a potrebám členov skupiny. A to môže spôsobiť, že podobne ako v škole žiak prestane spolužiakom stíhať.

Pri výbere školy sa nenechajte zlákať iba podmienkou vzdialenosti, o kvalite vzdelávania naozaj nerozhoduje to, či máte školu priamo pod oknami. Vyberajte si podľa referencií spokojných absolventov a zájdite sa informovať priamo do inštitúcie. Pýtajte sa, či je vami zvolený kurz akreditovaný, podľa akých kritérií vyberajú učiteľov a lektorov a aká je metodika ich výučby. Keď už zaplatíte, môžete v prípade nespokojnosti kurz či učiteľa vymeniť?

Tie najkvalitnejšie školy robia pri prijímaní nových žiakov talentové skúšky, keďže záujem o ne je väčší ako ich kapacita. Jazykovky vám zase spravia vstupný test, aby vás správne zaradili na kurz. Nevýhodou však môže byť, že pomerne veľkú sumu za školné budete musieť uhradiť naraz. Skúste sa však dohodnúť na splátkach a preverte tiež možné dodatočné poplatky. Sú napríklad v cene kurzu knihy alebo si ich musíte kúpiť sami?

Domelia: Profesionalne doucovanie

3. Online vzdelávací kurz

Čoraz populárnejšou, no azda najrizikovejšou formou plateného štúdia sú vzdelávacie kurzy na internete. Podobne ako v predošlých prípadoch, aj tu sa musíte spoľahnúť na referencie absolventov kurzu. Musíte si však uvedomiť, že táto forma vzdelávania nie je pre každého. Jej výhodou síce je znížený tlak na študenta, čo pomáha najmä plachejším či pomalším žiakom. No nízky tlak zvyšuje riziko, že nebudete mať dostatočný záväzok kurz dokončiť.

Ako si vybrať vzdelávací kurz na internete:

Ponuka online vzdelávacích kurzov je v posledných mesiacoch snáď ešte bohatšia než v kamenných inštitúciách. Z internetu a videí sa už dozviete nielen teoretické znalosti, ale aj praktické rady typu hra na hudobný nástroj, umelecká výroba či fitness tréningy. Množstvo takýchto videí je dostupných voľne napríklad na Youtube, ak však chcete dať svojmu štúdiu váhu a zaistiť si progres, za komplexný a certifikovaný kurz si budete musieť zaplatiť.

Online vzdelávací kurz má charakter na pomedzí súkromného doučovania a štúdia v inštitúcii. Ak máte záujem o individuálnejší prístup, na internete si zaň môžete doplatiť, hoci táto forma študijnej podpory vás bude stáť desiatky eur navyše. S jazykovkou či športovým krúžkom majú online kurzy spoločný charakter platby, musíte zaplatiť vopred. Bohužiaľ, na internete sa len ťažko domôžete vrátenia peňazí, ak s kurzom nebudete spokojní.

Výhodou je, že do väčšiny kurzov môžete nahliadnuť vopred formou demo videa a zistiť, či vám táto forma vzdelávania vyhovuje. Učiť sa môžete kedykoľvek a odkiaľkoľvek, mnohí sa však po čase nevedia donútiť dokončiť zakúpené kurzy. Je to aj váš prípad? Vyskúšajte kurz, ktorý je vysielaný naživo. A ak sa vám online štúdium zapáči, užívajte si vernostné zľavy, ktoré vzdelávacie projekty na internete ponúkajú lojálnym študentom.

Značky:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *