Preskočiť na obsah

Ako si vybrať opatrovateľku, remeselníka či pomoc v domácnosti

Pustiť do svojej domácnosti neznámeho človeka je háklivá vec. No keď životné okolnosti vyžadujú, aby ste si najali výpomoc, je dobré vedieť, ako si vybrať.

Objednali ste si už niekedy človeka na výpomoc v domácnosti? Podľa širokej ponuky pomocnej pracovnej sily na internete to vyzerá tak, akoby dnes babysitterku či doučovateľa mohol robiť už skutočne ktokoľvek. Často sa však stáva, že až keď upratovačkuremeselníka alebo opatrovateľku k starkej vyskúšate, zistíte, čo všetko sa vám na ich práci nepáči.

Niektorí ľudia prácu opatrovateľky či pomocníčky podceňujú a vnímajú len ako jednoduchý prostriedok na privyrobenie si – tým pádom sa niekedy stáva, že najatý pomocník berie svoju prácu ľahostajne. Robí tak svojim profesionálnejším kolegom zlé meno a vzbudzuje v rodinách neopodstatnenú nedôveru voči poskytovateľom služieb v domácnosti.

Aby sme vám pomohli odlíšiť kvalitnú pomoc v domácnosti od špekulantov, spísali sme pre vás 6 pravidiel, ako si vybrať výpomoc v domácnosti:

1. Dobre si preštudujte pozadie a pracovné skúsenosti

Či hľadáte opatrovateľku k seniorovi, upratovačku alebo človeka, ktorý vášho školáka doučí nemčinu, vyhnite sa všeobecným inzertným portálom a novinám. Zvyčajne v nich dostanete iba veľmi stručné informácie o tom, čo dotyčný ponúka, no nemáte možnosť zistiť viac o jeho profesijnom pozadí. Mala už pani na upratovanie v starostlivosti cudzí majetok? Opatrovateľke by sa zišli aspoň základy zdravotnej starostlivosti. A má vôbec doučovateľ certifikát z jazyka? Kvalitný profil uchádzača, podľa ktorého môžete urobiť užší výber, sa dozviete zväčša len v agentúrach alebo na portáloch ako Domelia.sk, ktoré sa špecializujú výlučne na práce v domácnosti.

2. Ujasnite si rozpočet, ktorý ste ochotní investovať

Objednať si výpomoc jednorazovo dnes nie je pre peňaženku privysoká záťaž. Keď však chcete opatrovanie, doučovanie či upratovanie na pravidelnej báze, musíte počítať s tým, že vaše výdavky budú z dlhodobého hľadiska citeľnejšie. Takže ešte predtým, než oslovíte konkrétneho človeka, ujasnite si, aký rozpočet chcete do služieb v domácnosti investovať. Takisto sa musíte zamyslieť aj nad tým, čo od pomocníka očakávate. Chcete na doučovanie k maturitám matematikára s 20-ročnou praxou? Potom sa pripravte na väčšie výdavky. A rovnako tak v prípade, že hľadáte opatrovanie pre osobu s poruchami správania či špecifickými potrebami.

3. Urobte „výberové konanie“ a preverte ochotu a zodpovednosť

Predstavte si, ako pri výbere nového zamestnanca postupuje skúsený personalista. Má v rukách krásne pripravený životopis plný okúzľujúcich informácií, no zamestnať kandidáta skôr, než o ňom získa aj iné referencie, to by bolo ako kupovať mačku vo vreci. Preto si personalisti overujú pracovné pozadie u predchádzajúcich zamestnávateľov. Keď to funguje, prečo by ste to mali robiť inak? Vďaka možnosti hodnotiť služby pomocníkov vidíte na Domelia.sk v každom profile priemerné hodnotenie aj slovné referencie od rodín, ktoré služby daného človeka využili v minulosti. A práve to vám pomôže k finálnemu rozhodnutiu, ktorý človek je pre vás ten správny, vyberte si preto z kvalitných profilov.

4. Oslovte opatrovateľku, pomocníčku či doučovateľa

Nikdy sa nespoliehajte len na prvú voľbu, ale prelúskajte sa viacerými profilmi, kým si urobíte „rebríček víťazov“. Z neho oslovte svojho favorita, ale nechajte si v zálohe aj ďalšie kontakty. Niekedy totiž spolupráca hneď na prvý pokus nevyjde a kvalitná pomoc na upratovanie môže mať s blížiacou sa Veľkou nocou plný kalendár alebo opatrovateľka nemá voľno práve vtedy, keď ju potrebujete k dieťaťu. Keď už kontakt nadviažete a cenovo aj termínovo si rozumiete, sledujte prejavy v komunikácii. Odpovedá pomocník na vaše správy promptne? Je v dialógu ochotný, iniciatívny a otvorený? Nezdráha sa pred prípadným „pohovorom“, kým sa definitívne dohodnete?

5. Uistite sa, že od spolupráce máte rovnaké očakávania

Tak ako pri prijímaní do riadneho zamestnania, aj u pomocníkov v domácnosti je veľmi dôležitá osobnostná súhra. V poslednom kroku sa teda zamerajte najmä na to, či sa zhodujú vaše postoje a metódy. Na upratovanie, pomoc s učením i opatrovanie má totiž každý svoj vlastný recept na úspech a niekedy vám postup toho druhého nemusí úplne vyhovovať. Overte si tiež, či si rozumiete v otázke intenzity spolupráce – ako často, v akom rozsahu a za akú cenu mienite služby využívať. Je babysitterka ochotná zostať dlhšie, ak si to vyžiada nečakaná situácia? Dokáže si doučovateľ rozumne poradiť s neposlušným dieťaťom? A vie váš nový pomocník konať v krízových situáciách ako napríklad požiar?

6. Nezabudnite po každej spolupráci profil tiež ohodnotiť

Keď si svojho pomocníka vyberiete a vaša spolupráca prebehne, neváhajte zanechať mu svoju referenciu, či už bude pochvalou alebo upozorní na slabšie stránky. A to z troch prostých dôvodov. Ak si odvedenú prácu naozaj vážite, vaše odporúčanie danému človeku pomôže zohnať ďalšiu zákazku. Naopak, ak sa má v čom zlepšovať, môže vďaka vašim radám na svojich slabostiach popracovať. Po druhé, ostatným rodinám a agentúram umožníte ľahšie si vybrať skutočne kvalitnú pomocníčku či opatrovateľku, spomeňte si predsa na svoju situáciu na začiatku hľadania. A nakoniec, dávajte profilom hodnotenia a referencie, pretože pôjdete príkladom, aby tak ďalšie rodiny robili tiež. Potom sa môžete spoľahnúť, že ich referencie pomôžu v budúcnosti vám.

domelia.sk_2016_hodnotenie

Po novom môžu všetky rodiny a agentúry na Domelia.sk hodnotiť profily aj bez toho, aby s nimi mali vymenenú komunikáciu prostredníctvom správ. Niektoré rodiny totiž kontaktovali pomocníkov telefonicky a nevyužívali správy, bez čoho im hodnotenie doteraz nebolo umožnené. Zmenili sme to, aby ste u nás našli stále kvalitnejších ľudí na opatrovanie, doučovanie a upratovanie. Aj táto práca má totiž svoje zásady a každý šikovný poskytovateľ služieb v domácnosti to vie.

Nájdite si kvalitnú výpomoc od pomocníka v domácnosti:

2 názory na “Ako si vybrať opatrovateľku, remeselníka či pomoc v domácnosti”

  1. Dobrý deň.Som u Vás na Domelii zaregistrovaná už dlhšie,ale ešte ma nikto nekontaktoval ohľadom opatrovania,len čo som ja reagovala na inzeráty.Veľmi rada by som si našla opatrovanie detí avšak prosím môžte mi poradiť či si mám profil upraviť alebo aktualizovať len neviem ako.
    Za radu vopred ďakujem s pozdravom Alena

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *