Preskočiť na obsah

Top 10 magických vianočných zvykov. Poznáte všetky z nich?

  • by
Domelia: Vianočné zvyky na Slovensku

K Vianociam neodmysliteľne patria rôzne zvyky. O tom, že tie slovenské sú skutočne čarovné, vás presvedčia tieto viac i menej známe vianočné tradície.

1. Zapečená minca v koláči

Či už je to podľa vás hygienické, alebo nie, je to jeden z typických vianočných zvykov. Pri príprave vianočky či iného štedrovečerného koláča sa doň jednoducho zapečie minca. Ten, kto túto mincu nájde, má mať šťastie po celý rok. Vyskúšate to tento rok s našimi euromincami?

2. Podkova priviazaná k nohe stola

V niektorých rodinách zvyknú na Štedrý deň priviazať stužkou podkovu, či už skutočnú, alebo len takú čokoládovú, k nohe stola. Význam to má veľmi jednoduchý – podkova je totiž symbolom šťastia. Rodina si tak toto šťastie „priviaže“ a zaistí, aby od nich počas roka „neuletelo“.

PREČÍTAJTE SI AJ: 5 tipov, ako na poslednú chvíľu vyčarujete kúzelné Vianoce

3. Pečenie oblátok

Vedeli ste, že kedysi pečenie vianočných oblátok prislúchalo len farárom či učiteľom? Títo vyzbierali od ľudí potrebné suroviny, z ktorých do každého domu napiekli niekoľko oblátok či trubičiek. Dnes si ich však pečieme sami doma, prípadne si ich kúpime, keďže táto obľúbená sladká či slaná pochúťka nemôže chýbať na žiadnom štedrovečernom stole. Okrem kresťanského významu sa oblátkam pripisovali aj magické účinky,  používali sa napríklad pri liečení chorôb.

4. Šupiny z kapra či obálka s peniazmi pod obrusom

Ako si „vyčarovať“ hojnosť a dostatok peňazí po celý rok? Rodiny to už odpradávna riešili tak, že pod obrus štedrovečerného stola ukryli šupiny z kapra, prípadne obálku s peniazmi. Niektorí si tiež šupinu z kapra vložia aj do peňaženky, čo má zaistiť, aby počas nasledujúceho roka netrpeli núdzou.

5. Prekrojenie jabĺčka

Na štedrovečernom stole už od pradávna nemôžu chýbať jablká. V mnohých rodinách sa jedno z nich, spravidla to najkrajšie, počas štedrej večere prekrojí. Ak má jadrovník pekný, hviezdičkový tvar, pre rodinu to znamená zdravie a pokoj na celý nasledujúci rok.

Magické Vianoce vám pomôže vykúzliť pomocník v domácnosti:

6. Tanier navyše pre hosťa

V mnohých rodinách pri prestieraní položia na stôl aj jeden tanier s príborom navyše. To pre prípad, ak by sa náhodou objavil nečakaný pocestný. Inde si zas tento zvyk vysvetľujú ako slávenie Vianoc s členom rodiny, ktorý už nie je medzi nimi.

7. Hádzanie orechov do kútov

Obľúbený a veselý zvyk, ktorý baví všetkých – od detí až po dospelých. Niekde hádže orechy do kútov hlava rodiny, inde zas všetci členovia domácnosti. Tento rituál má zabezpečiť hojnosť v dome počas celého roka.

8. Pôst alebo „…a uvidíš zlaté prasiatko!“

Túto tradíciu nám priblížila asi najobľúbenejšia vianočná reklama na rovnako obľúbený kolový nápoj. Určite viete, ktorú máme na mysli! Pôst počas štedrovečerného dňa je bežným zvykom, a to nielen v nábožensky založených rodinách. Členovia domácnosti sa snažia celý deň nejesť, prípadne jesť len veľmi striedmo. Odmenou má byť zlaté prasiatko, ktoré sa zjaví len tým, ktorí poctivo dodržia celodenné  postenie sa. Jedlo sa podáva až po východe prvej hviezdy, prípadne až počas štedrej večere.

PREČÍTAJTE SI AJ: Najužitočnejší darček týchto Vianoc je od Domelie

9. Medový krížik na čelo

Tento sladký rituál je známy v mnohých domácnostiach. Hlava rodiny spraví každému pri stole medový krížik na čelo, vďaka ktorému by mali byť po celý rok dobrí ako med.

10. Veštenie z orechových „lodičiek“

Púšťanie si orechových lodičiek je veľmi starý zvyk. Každý z rodiny si mal vložiť do orechovej škrupiny sviečku, zapáliť ju a pustiť na vodu (napríklad aj v umývadle). Ten, komu vydržala lodička na hladine najdlhšie, mal mať pred sebou dlhý život.

Vianočných zvykov je na Slovensku skutočne mnoho, stačí nahliadnuť len do tradícií jednotlivých krajov. Máte aj vy nejaký špeciálny vianočný zvyk, ktorý sme v článku nespomenuli? Podeľte sa oň s nami v komentári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *