Preskočiť na obsah

Ako začať správne komunikovať s deťmi? Na príkazy zabudnite

  • by
Ako-začať-správne-komunikovať-s-deťmi-Blog-Domelia.sk

Povedzme si to na rovinu… Väčšina rodičov exceluje v pokynoch, ktoré dáva počas dňa svojim deťom. Napríklad: „Okamžite sa pripravte do školy“ alebo „Musíte dávať pozor na autá, keď idete cez cestu“, to sú veci, na ktoré rodičia väčšinou veľmi dbajú. Ako je to však s našou komunikáciou s deťmi? Aj vám niekedy uletia nervy a zbytočne zvyšujete hlas? Domelia.sk vám prináša skvelé rady, ako si zlepšiť svoje komunikačné schopnosti a preniknúť do detského sveta.

Prečo je vhodná komunikácia s vašimi deťmi tak dôležitá?

Keď komunikujete so svojím dieťaťom, vedie to k silnému putu a vzťahu, väčšej spolupráci
a pocitu hodnoty. Ak sa zo vzájomnej komunikácie stáva boj, môže to viesť k tomu, že vaše dieťa vypne a prestane vás počúvať. Ako správne komunikovať, aby deti počúvali? Ako môžeme povzbudiť deti, aby sa snami viac rozprávali?

Príkazy a zákazy premeňte na pozitívne frázy

Aj vaše deti počujú 100-krát za deň „nie,“ „nerob,“ „nesmieš?“ Rodičia často vedia pomenovať veľmi jasne nevhodné správanie alebo to, čo nechcú, aby deti robili. Dôležitou vecou v efektívnej komunikácii je dieťa motivovať pozitívnym vzorcom správania sa.

Pokúste sa rozprávať so svojím dieťaťom tak, ako by ste sa rozprávali so svojimi priateľmi. Práve to vám môže pomôcť zbaviť sa zvyku príkazov typu: „nerobiť“. Málokedy by sme svojim priateľom povedali, že „nerob to, nesmieš to“, keď vás prídu navštíviť. Ako by to teda malo vyzerať v praxi?

„Nechoďte do lesa, je zima,“ nahraďte, „Zostaňte vo vnútri, prosím. Je príliš chladno na to, aby ste sa hrali von.“
„Nebi svojho brata,“ nahraďte, „Hraj sa pekne so svojím bratom.“
„Nemaľujte na koberec,“ nahraďte, „Poďte si prosím maľovať radšej na stole.“

Komunikácia s deťmi je zásadná aj pre ich vzťahy a vývoj. Vhodná a správna komunikácia zahŕňa počúvanie a rozprávanie spôsobmi, vďaka ktorým sa deti cítia dôležité a hodnotné.
Efektívna komunikácia s deťmi im pomáha rozvíjať zručnosti pre komunikáciu s ostatnými.
Venujte svojmu dieťaťu alebo dieťaťu plnú pozornosť, keď spolu komunikujete povzbudzujte svoje dieťa, aby sa s vami rozprávalo o tom, čo cíti a čo si myslí. Naučte sa citlivo počúvať
a reagovať na všetky druhy vecí – nielen na pekné veci alebo dobré správy, ale aj na hnev, rozpaky, smútok a strach. Pokúste sa zamerať aj na reč tela a tón, akým dieťa hovorí, aby ste skutočne rozumeli tomu, čo sa vaše dieťa pokúša vyjadriť. Pomocou svojej reči tela dokážete dať dieťaťu najavo, že vás zaujíma.

Vyhraďte si čas na rozhovory a počúvanie sa navzájom

Práve rodinné večere či spoločné raňajky môžu byť na to ako stvorené. Keď vy a vaše dieťa spolu komunikujete, vypnite telefóny, počítače a televízor. Dokážete tým, že sa úplne sústredíte na interakciu alebo konverzáciu. Rozprávajte sa o bežných veciach počas celého dňa. Buďte otvorení rozprávaniu o všetkých druhoch pocitov vrátane hnevu, radosti, frustrácie, strachu a úzkosti. Vášmu dieťaťu to pomôže vytvoriť si „slovník pocitov“.

Používajte láskavé slová

Láskavé slová vytvárajú dobrý vzťah a lepšiu komunikáciu s vaším dieťaťom. Deti, s ktorými sa hovorí s uznaním a rešpektom, majú tiež lepšiu sebadôveru, ktorá im umožňuje rozvíjať sa. Namiesto: „Ty nemehlo, povedal som ti, aby si to nezlomil,“ nahraďte: „To sa občas stáva, pokúsime sa to ešte zalepiť.“

Ukážte svojmu dieťaťu, že ho akceptujete

Keď vaše dieťa vie, že ho prijímate také, aké je, a nie také, aké by ste z neho chceli mať, všetko sa zmení. Keď má dieťa zo seba dobrý pocit, je pravdepodobnejšie, že bude vychádzať aj s inými ľuďmi. Práve komunikácia je srdcom harmonickejších medziľudských vzťahov a je kľúčom k zdravému vzťahu s dieťaťom. Je úžasné, že ste sa rozhodli na sebe pracovať. Na začiatku to môže byť ťažké, najmä ak ste vy sami boli deťmi autoritatívnych rodičov, ale nebojte sa, hravo to zvládnete. Ak niekedy na všetky spomínané rady zabudnete, stačí sa k nim znova vrátiť a začať od znova. Držíme palce.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *