Preskočiť na obsah

Chcete sa stať opatrovateľkou? Vybrali sme TOP 10 opatrovateľských kurzov na Slovensku

  • by
Domelia: TOP 10 opatrovatelskych kurzov na Slovensku

Chcete si nájsť prácu opatrovateľky, no neviete, kde začať? Jednou z hlavných podmienok je absolvovať opatrovateľský kurz. Pozrite si náš výber TOP 10 opatrovateľských kurzov.

Kurz opatrovania je určený pre všetkých, ktorí sa chcú živiť opatrovaním druhých ľudí na Slovensku či v zahraničí. Zákon o sociálnych službách určuje, že prácu opatrovateľa môže robiť len osoba, ktorá má na to vzdelanie.

Výhodu majú tí, ktorí majú zdravotnícke vzdelanie, ako napríklad zdravotné sestry, pretože absolventi zdravotníckych škôl už opatrovateľský kurz absolvovali počas školy. Ak však nepatríte do tejto kategórie, musíte si spraviť akreditovaný opatrovateľský kurz v rozsahu minimálne 220 hodín. Aj keď sa opatrovateľkami v našej spoločnosti častejšie stávajú ženy, kurzy sú, samozrejme, určené aj pre mužov.

V prvom rade by ste sa mali porozhliadať po kurze opatrovania. Nemusíte mať obavy, že budete musieť dochádzať, pretože opatrovateľské kurzy sú, našťastie, roztrúsené po celom Slovensku. Pri výbere vhodného opatrovateľského kurzu je veľmi dôležité, aby bol akreditovaný a teda akceptovaný nielen Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, ale aj vaším budúcim zamestnávateľom.

Akciová ponuka!

Vzhľadom k zmenám v legislatíve, ktoré upresňujú podmienky poskytovania služieb starostlivosti o deti do 3 rokov, Ti dávame do pozornosti zvýhodnenú ponuku absolvovania akreditovaného kurzu s kvalifikovanou referenciou od spoločnosti UniCare centrum, ktorá spolupracuje so spoločnosťami Slovenský červený kríž a BM Agency.

Uvádzacia akciová cena pre prvých prihlásených je 300€ z pôvodných 480€. V cene je 220 hodinový akreditovaný kurz opatrovateľka detí a 56 hodinová stáž na získanie kvalifikovanej referencie pre domácnosti Domelie, pre opatrovateľky, ktoré poskytujú služby opatrovania pre deti 3+ (t.j. nepotrebujú akreditovaný kurz opatrovateľka detí), ponúkame pri registrácii sa do trainee programu do 30.11.2018  – zdarma kurz prvej pomoci pre deti.

 

Chcem sa prihlásiť do UniCare trainee programu

 

Ďalej sme vybrali pre vás TOP 10 opatrovateľských kurzov na Slovensku:

1. Opatrovateľský kurz BM Agency

BM Agency Logo

Kurz opatrovateľstva od spoločnosti BM Agency je akreditovaný na 230 hodín a je oficiálne schválený Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Jeho výhodou je, že ho viete absolvovať už do 20 dní, a to v dennej, večernej či diaľkovej forme. Vyučovať vás budú kvalifikovaní lektori, ktorí neovládajú len teóriu, ale majú i množstvo praktických skúseností v odbore. Teoretické vyučovanie teda dopĺňajú praktickými ukážkami, aby ste si vedeli reálne predstaviť, čo vás čaká a ako by ste dané činnosti mali vykonávať.

Agentúra navyše na začiatku vyučovacej hodiny každému študentovi poskytne prednášky z kurzu opatrovania zadarmo a vy si tak doma v pokoji môžete prejsť učivo ešte raz. Ak ste zas zástancom klasických vytlačených skrípt, agentúra vám ich poskytne za symbolický poplatok. Po absolvovaní kurzu na vás čaká oficiálny certifikát opatrovateľky v slovenskom i nemeckom jazyku.

Jednou z nesporných výhod opatrovateľského kurzu BM Agency je, že je organizovaný takmer na celom Slovensku, a to i v menších mestách, ako je napríklad Detva, Hriňová, Nové Zámky a podobne. Celkovo sa môžete vyškoliť až v 85 mestách na Slovensku. Cena za opatrovateľský kurz BM Agency sa pohybuje od 119 do 260 €.

Vďaka tomu, že je opatrovateľský kurz akreditovaný ministerstvom práce, je možné požiadať o RE-PAS, inými slovami vám ho zaplatí úrad práce a vy ho budete mať zadarmo. Pri príspevku na rekvalifikáciu však myslite na to, že získať ho môžete len vtedy, ak ste za posledných päť rokov neabsolvovali cez úrad práce kurz v rovnakom odbore.

Kurz opatrovateľstva BM Agency sa končí skúškou pred komisiou, ktorá sa skladá z testu a ústnej odpovede.

2. Opatrovateľský kurz VaV Akademy

VaV Akademy FB Home Page

Kurz opatrovateľstva cez VaV Akademy je rovnako ako v prípade predchádzajúceho kurzu akreditovaný Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Cena kurzu sa pohybuje od 199 eur do 259,90 eur, avšak vďaka akreditácii z ministerstva a projektu RE-PAS máte aj v tomto prípade opatrovateľský kurz či kurz nemčiny pre opatrovateľky možnosť absolvovať bezplatne. Po absolvovaní kurzu vo VaV Akademy získate kvalifikáciu, ktorá vám umožní zamestnať sa ako opatrovateľka či opatrovateľ v celej Európskej únii.

Na to, aby ste mohli absolvovať 230-hodinový opatrovateľský kurz, potrebujete mať ukončené aspoň základné vzdelanie a prekážkou, samozrejme, nie je ani to, že ste sa v tejto sfére nikdy predtým nepohybovali. Vďaka premyslenému konceptu vzdelávania, ktorý pozostáva nielen z teoretickej časti, ale aj praktickej časti a odbornej stáže, budete na svoju novú prácu dôkladne pripravení.

Teoretické i praktické vyučovanie sa koná v priestoroch VaV Akademy, odborná stáž v sociálnom zariadení, ktoré vám taktiež vybaví agentúra. Ak však budete mať záujem stáž absolvovať niekde inde, agentúra s tým problém nebude mať. Priemerná dĺžka kurzu je 5 týždňov. Čo sa týka materiálov potrebných na vzdelávanie, tie vám poskytnú zadarmo na CD. Nenájdete tam len texty prednášok, ale aj videá či rôzne cvičenia. Agentúra opatrovateľské kurzy realizuje v 90 mestách na Slovensku.

3. Kurz opatrovania cez Slovenský červený kríž

Kurz opatrovania Slovenský Červený kríž (2)

Ak hľadáte opatrovateľský kurz v Bratislave, môžete si ho spraviť aj cez Slovenský červený kríž. Po jeho absolvovaní rovnako ako v prechádzajúcich prípadoch získate osvedčenie o kompetencii vykonávania práce opatrovateľky na Slovensku i v zahraničí.

Kurz opatrovania prostredníctvom Slovenského červeného kríža trvá celkovo 226 hodín, z ktorých teória trvá 105 hodín a praktická výučba v rozsahu 43 hodín. Odborná stáž trvá 72 hodín. V teoretickej časti sa budete venovať úvodu do opatrovateľstva, komunikácii a etike v opatrovateľstve, ale i základom psychológie či anatómie človeka. V praktickej časti si jednotlivé teoretické vedomosti budete nacvičovať a chýbať nebudú ani simulované situácie.

Stáž absolvujete priamo v zdravotníckom zariadení. Po úspešnom ukončení okrem certifikátu o absolvovaní kurzu opatrovania získate aj európsky certifikát prvej pomoci. Slovenský červený kríž navyše umožňuje platiť kurz na splátky, a to bez navýšenia ceny. Cena kurzu je 285 eur.

4. AT Personalistika neponúka len kurz opatrovania, ale rovno i prácu

AT Personalistika - Opatrovateľský kurz

Agentúra AT Personalistika sídli vo Vranove nad Topľou a opatrovateľský kurz poskytuje nielen v tomto meste, ale aj v Ružomberku a Veľkých Kapušanoch. Môžete si spraviť buď opatrovateľský kurz s akreditáciou alebo opatrovateľský kurz RE-PAS, teda cez úrad práce, ktorý vám kurz preplatí.

Kurz trvá 230 vyučovacích hodín, pričom 150 z nich sa venujete teórii a zvyšných 80 hodín je určených pre praktické vzdelávania. Ako bonus agentúra na svojej webovej stránke uvádza možnosť výkonu opatrovateľskej činnosti v Rakúsku, a to hneď po úspešnom absolvovaní kurzu.

5. Prosocia – opatrovateľský kurz i kurz nemeckého jazyka pre opatrovateľky

PROSOCIA - Kurzy opatrovania

Prosocia vznikla v roku 2006 ako iniciatíva, ktorá sa zameriava najmä na pomoc ľuďom v sociálne nepriaznivej situácii. V priebehu svojej činnosti rozšírila portfólio aj o kurzy opatrovania a kurzy nemeckého jazyka pre opatrovateľky. Cena za kurz opatrovania je 145 eur a kurz trvá 220 hodín. Prosocia svoje kurzy realizuje v Banskej Štiavnici, Dunajskej strede, Hurbanove, Kolárove, Komárne, Leviciach, Novej bani, Senici, Skalici, Veľkom Mederi, Zlatých Moravciach a v Žarnovici. Opatrovateľský kurz je akreditovaný Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Na jazykovom kurze nemčiny sa naučíte v cudzom jazyku zistiť zdravotný stav pacienta, inštrukcie a úkony, ktoré sú potrebné pre prácu opatrovateľky, a taktiež sa naučíte, ako pacienta upokojiť a podávať lieky podľa predpisu. Cena za kurz sa pohybu od 3,20 eur za vyučovaciu hodinu, pričom kurz trvá 40 hodín.

6. Opatrovateľský kurz v Prešove či Košiciach? Kurzy ponúka aj Arcidiecézna charita Košice

arcidiecezna_charita_kosice - kurzy

Arcidiecézna charita Košice ponúka akreditovaný vzdelávací program “Kurz opatrovania – kombinovaná forma”, čo znamená, že z celkového počtu hodín 230 si 120 hodín prejdete formou samoštúdia z publikácie, ktoré vám poskytnú, a 40 hodín teoretickej časti bude prebiehať buď v Košiciach, alebo v Prešove. Podľa toho, v ktorom z týchto miest sa rozhodnete kurz absolvovať. Zvyšných 70 hodín si vyskúšate prácu opatrovateľky priamo v teréne v niektorom z partnerských zariadení sociálnych služieb. Cena kurzu je 200 eur.

7. Opatrovateľský kurz v Brezne – MISERICORDIA

Ak hľadáte opatrovateľský kurz priamo v meste Brezno, jednou z možností, ako ho absolvovať, je nezisková organizácia Misericordia. Kurzy opatrovania sú akreditované ministerstvom a prebiehajú v dennej aj večernej forme. Kurz opatrovania sa končí záverečnou skúškou, po ktorej vám bude vydaný dvojjazyčný certifikát o jeho absolvovaní. Rozsah kurzu je 253 vyučovacích hodín a bude vás stáť 210 eur.

8. Opatrovateľský kurz v Považskej Bystrici, v Košiciach či v Prešove cez Global Education Centre

Global Education Centre - Opatrovateľské kurzy

Koľko stojí opatrovateľský kurz cez agentúru Global Education Centre? Za akreditovaný kurz opatrovateľstva zaplatíte 250 eur. V tejto cene sa naučíte všetko, čo budete ako opatrovateľka potrebovať a súčasťou kurzu je aj prvá pomoc. Ak ste navyše evidovaní na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny SR, môže vám projekt RE-PAS preplatiť kurz v jeho plnej výške.

9. Opatrovateľský a ošetrovateľský kurz v poradenskom centre CPPS

cpps opatrovatelsky kurz

Jednou z možností získať opatrovateľské vzdelanie v Bratislave je poradenské centrum CPPS, ktoré ponúka kurz opatrovania za 137 eur. Osvedčenie o úspešnom ukončení kurzu získate v slovenskom a v českom jazyku.

10. Nezisková organizácia Eduvis ponúka opatrovateľský kurz aj v rámci projektu RE-PAS

eduvis_logo - opatrovateľský kurz

Opatrovateľský kurz organizácie Eduvis je akreditovaný v rozsahu 220 hodín. Po úspešnom absolvovaní získate osvedčenie v slovenskom jazyku a v jednom cudzom jazyku podľa vášho výberu (anglický jazyk alebo nemecký jazyk). Výhodou je, že ho môžete uhradiť aj na splátky bez navýšenia. Navyše ho ako rekvalifikáciu môžete získať zadarmo.

Záver

V konečnom dôsledku ak sa rozhodnete pre akýkoľvek kurz od vyššie spomínaných spoločnosti urobíte dobre. Po jeho absolvovaní budete môcť legálne opatrovať deti do troch rokov, alebo do šiestich ak sú zdravotne znevýhodnené. Každá rodina s takýmto dieťaťom dá prednosť kvalifikovanej pomoci. V tomto prípade nič nie je viac ako referencia a overená recenzia. Držíme palce.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *