Preskočiť na obsah

Vyspovedali sme dve rodiny, ktoré vám poradia, ako si vybrať pomocníka do domácnosti

  • by
Domelia: Ako si vybrať pomocníka do domácnosti

Uvažujete o tom, že si najmete upratovačku či doučovateľa, no neviete, ako si vybrať? Pomôžu vám skúsenosti rodín, ktoré to už absolvovali pred vami.

Niekedy si musíte nechať postrážiť dieťa alebo opraviť pokazený spotrebič, inokedy zase treba dlhodobé doučovanie či pravidelné upratovanie. Spôsobov, ako si nájsť spoľahlivú pomoc v domácnosti, je viacero, no najväčším zdrojom je jednoznačne internet. Inzertné portály sú plné profilov ľudí, ktorí ponúkajú svoje skúsenosti a voľný čas, aby iných odbremenili od úloh, na ktoré sami čas či zručnosti nemajú.

Ako si vybrať pomocníka na internete

Nie všetky webstránky však ponúkajú indície a filtrovanie, s ktorými jednoznačne odhalíte tých najšikovnejších pomocníkov v domácnosti. Oslovili sme dve rodiny, ktoré pomoc do svojich domácností našli práve na internete, aby nám prezradili svoje najlepšie tipy. Zhrnuli sme ich pre vás do 3 indícií, ktoré vám napovedia, že pomocník berie prácu v domácnosti naozaj vážne.

1. Spolupracujte s tými, ktorí reagujú rýchlo

“Už dlhšie sme cítili, že starostlivosť o byt v centre Bratislavy je nad naše sily,” spomína si na svoje skúsenosti s hľadaním pomocníka programátor a otec troch detí Ivan. “Kedysi sme sa báli pustiť k nám niekoho cudzieho, ale keď sme sa konečne rozhodli, zrazu sme upratovačku chceli mať čo najrýchlejšie.”

Ženy, ktoré mu odporučili známi, však už nemali voľné kapacity a agentúru zamietol hneď po zistení, koľko si za svoje služby účtuje. Na inzertných portáloch kontaktoval množstvo žien, no iba zlomok z nich mu odpovedal. “Na Domelii vtedy zaviedli novinku a najaktívnejším členom začali zobrazovať ikonu za rýchle odpovedanie,” popisuje moment, kedy hľadanie nabralo pozitívny smer.

Keď začal oslovovať ľudí so “zelenou bublinkou”, ako odznak za reakčný čas nazýva, takmer každý pomocník mu odpovedal. A tak čoskoro našli aj pani Hanu, ktorá ich štvorizbák upratuje už druhý rok. “Prehľadávať nekončené zoznamy internetových portálov je únavné, a keď sa nedočkáte odpovede, aj poriadne frustrujúce,” hodnotí Ivan. Ako prvé pravidlo spolupráce preto uvádza rýchlosť komunikácie.

[btn url=“https://www.domelia.sk/domacnost“ target=“_blank“]ZVEREJNIŤ INZERÁT ZADARMO[/btn]

2. Spoľahnite sa na hodnotenia ľudí pred vami

Na rozdiel od Ivana, Magda pomocníka nepotrebovala okamžite. Keď sa po materskej chystala vrátiť do práce, vyčlenila si dostatok času, aby našla čo najkvalitnejšiu opatrovateľku. Kandidátov objavila na internete neúrekom, pričom mnohé z opatrovateliek boli vysoko kvalifikované a skúsené.

Problém nastal, keď vybrané ženy začala oslovovať na skúšobnú spoluprácu. “Raz mi jedna vysokoškoláčka na poslednú chvíľu zrušila babysitting, lebo vraj dostala lepšie zaplatenú brigádu. Alebo som natrafila na pani, ktorá bola veľká profíčka, ale nechcela urobiť kompromis medzi svojou a mojou výchovnou metódou.”

Aby každá ďalšia spolupráca nebola veľkou neznámou, osvedčilo sa jej venovať pozornosť hodnoteniam iných rodín. Vďaka nim Magda zúžila výber kandidátov a čoskoro našla Michala, ktorý jej syna opatruje popri štúdiu psychológie.“Odkedy som pochopila, ako referencie iných pomohli mne, aj ja sa snažím pri každej príležitosti nechať svoje hodnotenie. Či je to na Domelii, po návšteve reštaurácie alebo nákupe v e-shope,” zdôrazňuje Magda.

Domelia: Otec vo voľnom čase číta knihu dieťaťu

3. Dôverujte tým, ktorí berú svoju prácu vážne

Ivan aj Magda zhodujú v tom, že najspoľahlivejší sú pomocníci, ktorí už na prvý pohľad pôsobia ako profesionáli. A pritom pomocné práce v domácnosti môžu byť iba ich brigádou či koníčkom. Keď Ivan pri rekonštrukcii bytu hľadal majstrov, osvedčili sa mu ľudia, ktorí si na svojej prezentácii dali záležať: “Mali kvalitné fotky z projektov, na ktorých robili, takže som vopred vedel zhodnotiť kvalitu práce.”

Podľa Magdy profesionála odlišuje aj to, že neváha do svojho profilu investovať, hoci ho môže mať zadarmo. “Keď vidíte, že niekto má do detailu vyplnený profil, dobré hodnotenia a ešte si aj zaplatí za topovanie inzerátu, je vám jasné, že to berie naozaj vážne,” vyratúva.

Obaja oceňujú najmä portály, ktoré ponúkajú rozličné funkcionality na to, aby pomohli odhaliť najaktívnejších pomocníkov.  “Myslím, že v tom je najväčšia výhoda internetu – že si môžete vymeniť skúsenosti a pomôcť s ľuďmi, ktorí už niečo vyskúšali pred vami,” hovorí Magda a Ivan s úsmevom dodáva: “Som programátor, takže môžem s čistým svedomím skonštatovať, že napríklad algoritmus, ktorý zoraďuje pomocníkov na Domelii, funguje dobre.”

[btn url=“https://www.domelia.sk/“ target=“_blank“]POZRIEŤ PRÉMIOVÝCH POMOCNÍKOV[/btn]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *