Preskočiť na obsah

Ľudia so zdravotným znevýhodnením sa chcú cítiť v spoločnosti užitoční, pomôžme im v tom

Staňte-sa-opatrovateľom-a-vybavte-si-príspevok-na-opatrovanie---Blog---Domelia.sk

Ľudia so zdravotným znevýhodnením to majú často v našej spoločnosti veľmi ťažké. Nielenže sa stretávajú s rôznymi predsudkami, ľútosťou, ale nemajú to ľahké ani v snahe získať vysnívané zamestnanie.

Byť iný? To sa na Slovensku stále nenosí

Ak je človek zdravý a schopný, ide si za svojim snom a je veľká pravdepodobnosť, že sa mu sny podarí naplniť. Znevýhodnení ľudia musia počas bežného dňa prekonať množstvo prekážok.  Nielenže sa musia popasovať so svojím zdravotným stavom, ale chceli by sa začleniť do bežného života. Žiaľ, spoločnosť im to častokrát neumožňuje. Každý z nás by mal mať rovnaké právo na spoločenský život, na možnosť začleniť sa do pracovného života, na vzdelanie, atď. Na Slovensku žiaľ spoločnosť v mnohých prípadoch ešte neprijala to, ak sa niekto z nás v niečo odlišuje od ostatných. Nie je preto náhoda, že sa niektorí ľudia dokonca snažili spísať petíciu proti umiestneniu plošiny pre vozíčkarov.

 

Komunita je pre zdravotne znevýhodnených veľmi dôležitá

Poznáte známy výrok: „Ve dvou se to lépe táhne.“ Každý z nás chce niekam patriť, zaradiť sa do kolektívu. Už od detstva sa o to snažíme. Škôlka, škola, prvá práca. Vždy máme miesto, kam patríme, ľudí, ktorí s nami zdieľajú bežné, aj výnimočné dni. Každý túžime po naplnení a možnosti sebarealizácie. Predstavte si, že by ste takúto možnosť nemali, alebo by bola takmer minimálna. Ak ste istým spôsobom znevýhodnený, váš život nie je cesta ružovou záhradou.

 

Ako byť nápomocný? Podať pomocnú ruku môže každý z nás

Zapojte sa do dobrovoľníckych aktivít, prispejte na zbierky pre občianske združenie alebo sa rovno angažujte ako pomoc v občianskom združení… Možností je veľa. Vytvorte si profil na Domelia.sk a začnite pomáhať ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Práve teraz hľadajú na Domelii pomoc desiatky rodín, ktoré potrebujú pomôcť s opaterou svojich blízkych so ZŤP.

 

Staňte sa opatrovateľom či osobným asistentom a vybavte si príspevok na opatrovanie / asistenciu

 

Peňažný príspevok  slúži na zabezpečenie pomoci osobe s ŤZP pri:

  • úkonoch sebaobsluhy,
  • starostlivosti o domácnosť,
  • realizovaní sociálnych a vzdelávacích aktivít.

Peňažný príspevok  sa poskytuje za stanovených podmienok  osobe, ktorá osobne opatruje či asistuje osobe s ŤZP odkázanú na opatrovanie alebo asistenciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *