Preskočiť na obsah

3 rady, ako ušetriť pri upratovaní a neublížiť si

Obyčajné gazdinky aj profesionáli z upratovacích služieb, každý má svoje overené triky, ako pri upratovaní ušetriť. Ktoré sú však užitočné naozaj pre každého?

Sused sa mi nedávno vo výťahu zahanbene priznal, že dal na internetové rady a posteľný matrac sa pokúšal dezinfikovať podomácky zmajstrovaným sprejom. Z liehu. Ani vám nemusím hovoriť, ako mu najbližší mesiac prichádzalo zle z alkoholového zápachu. Známej sa zase podarilo zničiť si chrómový drez kyselinou z citrónovej šťavy, keď sa na internete dočítala, že citrónová voda zaručene odstráni vodný kameň.

Internet je plný babských receptov, ktoré vám pri upratovaní majú pomôcť ušetriť nielen energiu a čas, ale najmä peniaze za čistiace prostriedky. No až keď sa pustíte do experimentovania a dáte na „overenú radu kamarátky“, zistíte, aký naivný nápad to bol. Ak sa vám podobná katastrofa ešte nestala, buďte radi a poučte sa z chýb ostatných skôr, než si neodbornými chemickými pokusmi zničíte majetok alebo si dokonca ublížite.

Hygiena a zdravie sú dve najdôležitejšie veci, s ktorými sa skutočne neoplatí experimentovať. Či už ste mamička, ktorá sa snaží udržiavať čisté prostredie vo svojej domácnosti, alebo si privyrábate na Domelii ako výpomoc s upratovaním, určite sa vám zídu tieto 3 bezpečné rady, ako pri upratovaní ušetriť svoju peňaženku aj zdravie.

1. Šetrite čas, pridajte prípravnú fázu

Tiež sa občas pristihnete pri tom, ako pri upratovaní nepotrebné veci presúvate z poličky na poličku iba preto, že vám je ľúto ich vyhodiť? Naberte odvahu a vytrieďte všetky predmety, ktoré ste za posledný rok ani raz nepoužili. Venujte ich priateľom či charite a každý dobrý blog o šetrení mi dá za pravdu, že staré veci môžete aj speňažiť.

Možno zniem šialene, keď vám k úspore času odporúčam zaradiť do upratovania ešte etapu príprav. No verte mi, odbremení vás od nekonečného rozhodovania sa, kam čo uložiť, keď už ste s handrou a vysávačom „v akcii“, a uľahčí vám manévrovanie v priestore. Navyše, keď si na priebežné triedenie zvyknete, už o pár týždňov zistíte, že vlastne nemáte čo triediť.

2. Šetrite energiu, spravte si stratégiu

Vyzerá to ako ďalšia nezmyselná rada, však? Načo plánovať, najlepšie je predsa zbaviť sa upratovania tak, že sa rovno vrhnete na povinnosti! Aj udržiavanie poriadku však má svoju postupnosť a ak chcete ušetriť svoje ruky aj čistiace prostriedky, mali by ste sa jej držať.

Začnite vytriedením všetkého nepotrebného a následne postupuje od vrchu nadol. Ak by ste totiž najskôr poutierali podlahy a až potom sa vrhli na ometanie lustrov, všetka vaša vynaložená snaha by doslova zapadala prachom. Omeťte stropy, svietidlá, garniže a skrine, umyte okná, zhora nadol zotrite prach z poličiek na nábytku, povysávajte a nakoniec zotrite podlahy. Na záver si nechajte umývanie kúpeľne, pretože ju budete využívať počas celého upratovania.

Ak najviac energie pri upratovaní musíte vynaložiť na to, aby ste vôbec začali, uľahčite si to a najmite si človeka na upratovanie, ktorý túto povinnosť za rozumné peniaze jednorazovo i pravidelne vyrieši za vás.

3. Šetrite peniaze, investujte do drogérie

Neodborné nápady z internetových diskusií váš rozpočet na čistiace prostriedky síce znížia, ale rovnako znížia aj životnosť vybavenia vo vašej domácnosti. Tiež patrím k ľuďom, ktorí sa pri pohľade na cenové štítky v drogérii chytajú za hlavu, no verte mi, výrobcovia čistiacich prostriedkov vedia, čo robia. Neničte si nábytok ani pokožku a namiesto chemických pokusov používajte pri upratovaní kvalitnú drogériu.

Šetriť môžete inde, napríklad dbajte na to, aby ste všetko náčinie, ktoré pri upratovaní používate, po práci poriadne očistili. Tak zvýšite životnosť mopov, prachoviek i vysávača. Navyše, babské recepty vás môžu vyjsť oveľa drahšie než akákoľvek drogéria, ak budete hazardovať so zdravím seba či blízkych vo vašej domácnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *