Preskočiť na obsah

Ohňostroj bezpečne a bez úrazu? Dodržte týchto 5 zásad

  • by
Domelia: Ako mať na Silvestra bezpečný ohňostroj

Ohňostroj je krásny zážitok, aby ste však zo silvestrovskej noci mali len príjemné spomienky, dodržte tieto bezpečnostné zásady pre prácu s pyrotechnikou.

Mnohí z nás si už ani nevedia predstaviť oslavy príchodu nového roka bez poriadneho ohňostroja. Ako sa začnú v obchodoch objavovať vianočné dekorácie, v tom istom momente sa zjavia aj regály či stánky s pyrotechnikou. Svetlice, rakety, fontány, či bengálske ohne – ponuka je naozaj bohatá. S výberom ohňostroja problém zväčša nebýva, problémy v podobe nešťastia prídu neskôr, a to kvôli neodbornej manipulácii s pyrotechnikou. Aby ste im predišli, nasledujte týchto 5 bezpečnostných zásad pre prácu s pyrotechnikou.

1. Pyrotechniku kupujte u certifikovaných predajcov

V prípade nákupu pyrotechniky sa neoplatí šetriť. Možno sa tešíte, že ste nakúpili kilogramy fantastického ohňostroja takmer zadarmo, zamyslite sa však, prečo je ich cena taká nízka. Najčastejšie pre ich (ne)funkčnosť. Mnoho ráz sa totiž stáva, že pri zapálení zápalnej šnúry ohňostroj nevybuchne, prípadne sa začne správať inak, ako bolo uvedené na obale. Ušetrené peniaze nestoja za škody, ktoré môže lacný ohňostroj spôsobiť!

2. Vždy skontrolujte zakúpenú pyrotechniku

Pri nákupe pyrotechniky sa často necháme uniesť širokou ponukou, farebnými obrázkami či názvami. Ak ste si balenie neprezreli pri nákupe, urobte tak aspoň doma. Skontrolujte, či je obal neporušený. Napadlo vám, že by ste tiež mali pozrieť, dokedy má váš ohňostroj dátum spotreby? Dajte si pozor aj na túto zdanlivú maličkosť. V prípade, že narazíte na niečo, čo sa vám nepozdáva, vytiahnite bloček a zakúpenú pyrotechniku vráťte predajcovi.

3. Sledujte pokyny uvedené na obale

Pred odpálením ohňostroja si dobre preštudujte návod. Dodržujte bezpečnú vzdialenosť a ohňostroj odpaľujte vždy na otvorenom priestranstve, nikdy nie v blízkosti domov či pod stromami. Samozrejmosťou tiež je, že pri manipulácii so zábavnou pyrotechnikou nesmiete byť pod vplyvom alkoholu.

4. Deti sú pri ohňostroji len divákmi

Deti by sa nemali dostať do blízkosti zábavnej pyrotechniky. Možno ste sa už stretli s ich prosbou, či by nemohli odpáliť aspoň svetlicu. Odpoveď by mala byť vždy nie. Spomeňte si na nešťastné prípady detí, ktoré sa hrali so zábavnou pyrotechnikou a skončilo to nepeknými úrazmi. Svetlica môže byť poškodená, vystreliť opačným smerom a od zranenia sme tak skutočne len krôčik.

5. Odpálením ohňostroja to nekončí

Po odpálení zábavnej pyrotechniky je dôležité sa jej aj bezpečne zbaviť. Ohňostroj zasypte snehom (polejte vodou), to platí tiež pre nevybuchnuté svetlice. Použitú pyrotechniku, ale aj tú, ktorá zlyhala, sa neodporúča zakopať do zeme. Vyskytli sa totiž prípady, kedy ohňostroj vybuchol aj po dlhšom čase a spôsobil nepekné zranenia ľuďom v ich blízkosti.

Ohňostroj je dnes bežne dostupnou záležitosťou. Vie nám síce pekne poslúžiť, nezabúdajme však na to, že s ním treba zaobchádzať veľmi opatrne. Dbajte vždy na obozretný prístup a vyhnite sa tak nehodám a zraneniam! Chcete si predsa silvestrovskú noc a novoročné ráno užiť naplno, nie? Prajeme krásne zážitky z posledného dňa v roku a žiadne nehody! 🙂

Nájdite si v novom roku šikovného pomocníka v domácnosti:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *