Preskočiť na obsah

Viete, čo by mal spĺňať každý správny domáci majster?

Domelia: Čo robí správny domáci majster

Čo všetko vlastne robí domáci majster, aké potrebuje zručnosti a aká je cena jeho práce? Týchto päť bodov vám pomôže spoznať prácu dobrého domáceho majstra.

Ak ste si už niekedy prešli prerábkou kúpeľne či opravou auta, určite viete, aké je náročné vybrať si cenovo dostupného a zároveň spoľahlivého opravára či majstra. Tých najšikovnejších dobrá povesť predchádza, často si však za svoju prácu pýtajú odmenu, na ktorú jednoducho nemáme.

V skutočnosti je schopných domácich majstrov okolo nás viac, ako sa zdá, mnohí len nevedia, ako svoje šikovné ruky “predať”. Aj preto je dôležité, aby sa o dobrých majstroch hovorilo. Spísali sme preto niekoľko bodov, ktoré vám pomôžu vybrať, ak si majstra hľadáte, alebo stať sa ním, ak si svojou zručnosťou chcete zarobiť.

5 atribútov, ktoré by mal spĺňať každý správny domáci majster

Kto môže robiť domáceho majstra?

Domácim majstrom môžeme nazvať každého zručného človeka, ktorý si vie poradiť s rozličnými údržbovými prácami v domácnosti – od výmeny žiarovky cez opravu spotrebičov až po odborné inštalácie a projekty. Nenechajte sa však pomýliť, správny domáci majster nemusí dokázať všetko naraz.

Práve schopnosť poznať svoje silné stránky a vedieť, ktorú prácu vykoná naozaj kvalitne, odlišuje dobrých majstrov od špekulantov. Správny kutil má zvedavosť vedca (aby prišiel na koreň problému), myslenie analytika (aby našiel najlepší spôsob riešenia) a zručnosti inžiniera (aby svoje riešenie dokázal zrealizovať).

Akú výbavu potrebuje domáci majster?

Základné úlohy v domácnosti vybaví domáci majster aj bez drahého vybavenia, postačí mu kufrík s náradím. Drobné úpravy či nenáročnú opravu spotrebičov určite zvládne každý kutil, na ťažšie úlohy však už bude potrebovať profesionálne náradie, napríklad na murárske práce, opravu vozidiel či výrobu nábytku.

Náročnejšie problémy ako porucha na kanalizácii či výmena rozvodov si budú vyžadovať špecialistu, napríklad elektrikára, vodára či plynára s adekvátnym vybavením. A ak je na odbornú činnosť nutná aj revízia, domáci majster musí mať oprávnenie a meracie prístroje. Od potrebnej výbavy sa potom odvíja aj cena jeho práce.

CHCETE SI ZAROBIŤ AKO DOMÁCI MAJSTER? Zverejnite zadarmo profil na Domelia.sk

HĽADÁTE DOMÁCEHO MAJSTRA? Vyberte si z profilov pomocníkov na Domelia.sk

Kedy a ako domáci majster pracuje?

Keď chce kutil svojimi šikovnými rukami zarábať, okrem technických zručností by mal mať aj tie komunikačné. Poruchy v domácnosti sú háklivá a urgentná vec, so zákazníkmi preto treba komunikovať trpezlivo a najmä úprimne. Férový domáci majster pozná svoje kapacity a nesľúbi klientovi viac, než dokáže zvládnuť alebo stihnúť.

Má dostatočné vybavenie? Je schopný za klientom cestovať? Zmestí objednávku do kalendára? Na to všetko klientovi kutil musí vedieť odpovedať. Dobrého majstra zároveň charakterizuje ochota vyjsť v ústrety, hľadať nové riešenia či zaobstarať nové pomôcky, ak si pri práci musí poradiť s novým typom problému.

Môže domáci majster kariérne rásť?

Na väčšinu úloh domáci majster nepotrebuje špeciálne vzdelanie, no nemal by vziať prácu, na ktorú nemá dostatočnú odbornosť. Dobré meno je v tejto profesii na nezaplatenie a aj jedna zlá referencia dokáže pripraviť o množstvo ďalších objednávok. Naopak, na svojej špecializácii by mal kutil priebežne pracovať.

S väčšinou nových problémov si vie poradiť vďaka návodom na internete a postupným naberaním skúseností. Pri úlohách, ktoré si vyžadujú osvedčenia, však musí absolvovať odborné školenia. Oprávnenia sú nielen ukazovateľom kvality domáceho majstra, ale môžu mu pomôcť aj založiť si živnosť či vlastné podnikanie.

Koľko stojí práca domáceho majstra?

Práca kutila skrýva množstvo rozličných zručností, z ktorých zákazník zvyčajne využije iba jednu či niekoľko nevyhnutne potrebných na vyriešenie problému. Od rozsahu zákazky sa preto odvíja aj cena práce domácich majstrov.

Zvyčajne sa začína na 3 eurách na hodinu za manipulačné práce, sťahovanie a prepravu, treba však počítať aj s poplatkom za pohonné hmoty. Za odbornejšie práce si domáci majstri pýtajú od 7 do 12 eur za hodinu práce v závislosti od konkrétnej objednávky. No a ak klient potrebuje aj oficiálny dokument v podobe revízie či projektu, musí rátať s dodatočnými nákladmi v desiatkach eur.

Každý typ práce má inú náročnosť, vyžaduje si iné vybavenie a úroveň znalostí a vplyv na cenu majú aj predchádzajúce skúsenosti kutila. To všetko by mal preto domáci majster zhodnotiť pri zostavovaní svojho cenníka a podľa rovnakých kritérií musí pri výbere adekvátneho pomocníka postupovať aj domácnosť.

HĽADÁTE DOMÁCEHO MAJSTRA? Vyberte si z profilov pomocníkov na Domelia.sk

CHCETE SI ZAROBIŤ AKO DOMÁCI MAJSTER? Zverejnite zadarmo profil na Domelia.sk

Značky:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *