Preskočiť na obsah

4 tipy, ako tráviť čas s deťmi počas dlhých zimných večerov

Čo robiť, ak sa s deťmi nedá ísť von a ste odkázaní len na izby vášho bytu či domu? Máme pár tipov, ako sa s deťmi počas chladných zimných večerov zabaviť.

1. Čítajte si spolu

Zapnutie televízie je jednoduchým riešením, ako vyplniť čas vašich detí, keď sa nedá ísť von. Buďme však úprimní, televízie neposkytujú toľko kvalitného obsahu pre deti, ako by sme si priali. Čo tak priviesť ich ku knižkám? Len si to predstavte – vonku sú nepríjemné mínusové teploty a vy ležíte spolu s vaším drobcom v teplej posteli a čítate si spolu rozprávkovú knižku. Ak je vaše dieťa v školskom veku, je to preň skvelá príležitosť, ako si čítanie precvičovať a zlepšovať sa v ňom!

2. Zahrajte sa. Bez počítačov, tabletov a smartfónov!

Však ste už zabudli na také hry ako pexeso, Človeče, nehnevaj sa!, či hru na papieri Loďky? Len sa priznajte, kedy naposledy ste si zahrali „Meno – mesto – zviera – vec“? Že dávno? Oprášte ich, zimný podvečer je na tieto hry ako stvorený! Ak si neviete spomenúť, zhrnuli sme pre vás najlepšie zabudnuté hry z nášho detstva. Alebo vyskúšajte niečo nové, na výber máte obrovské množstvo spoločenských hier: hlavolamy, strategické, hry na postreh a pod. Stačí si len vybrať, či už v kamennom obchode alebo v e-shopoch.

3. Varte/pečte spolu

Určite aj vaše deti radi pozorujú, ako pripravujete obed či večeru. Mnohé deti tiež veľmi radi rodičom pri tejto činnosti aj asistujú. Ak je aj vaša ratolesť malým amatérskym kuchárom, využite zimný večer na prípravu chutného jedla. Uvarte si spoločne zdravú večeru, alebo si pomaškrťte na jednoduchom koláčiku. Obľúbeným a jednoduchým jedlom, ktorého prípravu zvládnu aj menšie deti, sú slimáčiky z lístkového cesta. Stačí rozvaľkať cesto, nakrájať ho na štvorce, naplniť slanou či sladkou plnkou a upiecť. Alebo vyskúšajte mafiny – nechajte deti odmerať ingrediencie, pomôžte im ich nasypať do jednej misy, premiešať a naplniť zmesou košíčky.

4. Prebuďte v sebe umelcov!

Vytiahnite výkresy, vodové a temperové farby, oprášte štetce a pustite sa s vašimi drobcami do maľovania! Urobte si tiež malú výstavu vašich výtvorov, tie najkrajšie obrazy si môžete zarámovať a zavesiť. Ak sa vám nechce maľovať, vyskúšajte staré známe zemiakové pečiatky. Zemiak stačí prekrojiť na polovicu, do nej vyrezať nožom symbol – hviezdičku, srdiečko, alebo snehuliaka, nafarbiť výrez a odtlačiť ho na papier.

Alebo vás láka iná kreatívna činnosť? Možností je neúrekom. Upleťte si náramky z bavlniek, prípadne z dnes veľmi populárnych farebných gumičiek. Alebo si vymodelujte veselé postavičky z plastelíny a zahrajte sa s nimi. A čo keby ste zužitkovali staré časopisy? Povystrihujte si z nich obrázky a nechajte vášho malého dizajnéra, nech ich nalepí na výkres a vytvorí koláže podľa vlastnej fantázie.

Máte aj vy nejakú obľúbenú aktivitu, ktorú podnikáte s vašimi ratolesťami, keď počasie nedovoľuje tráviť čas vonku? Podeľte sa o ňu s nami v komentári.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *