Preskočiť na obsah

Upršaná aj slnečná? 5 nápadov, čo robiť s deťmi na jeseň

Teploty síce klesli a počasie býva premenlivé, no napriek tomu je jeseň stále skvelým obdobím na prechádzky. Inšpirujte sa, ako s deťmi tráviť jeseň vonku.

Keď jesenné počasie von nepustí, možností, ako sa s deťmi zabaviť vnútri, je stále dosť. Môžete ich napríklad naučiť svoje obľúbené hry z detstva. Občas však treba zájsť aj von, lenže čo ak na jeseň prevládajú nehostinné dni? Stáva sa vám, že keď opatrujete deti, dochádzajú vám nápady na to, ako ich dostať na čerstvý vzduch? Aj na jeseň čaká vonku množstvo dobrodružstiev, ktoré si deti vedia s chuťou užiť, stačí trocha fantázie.

Užite si opadané lístie

Koruny listnatých stromov sa zafarbili do zemitých odtieňov a postupne sa zbavujú lístia. A práve to je najlepším spoločníkom na jesenných vychádzkach do prírody. Dá sa doňho nielen kopať na chodníku, ale ak je sucho, deti sú schopné do kôp listov aj celé skočiť.

Listy sú však vďačným artiklom aj v prípade, že doučujete deti. Môžete ich presvedčiť na herbár a listy vylisovať v hrubých knihách. Prípadne ich využite na výtvarné umenie – lepte ich vedľa seba do podmanivých koláží, natrite ich vodovými farbami a pečiatkuje na papier, zviažte ich do kytice pre mamu alebo ich pospájajte do pestrého čínskeho draka.

Vydlabte a vyrežte tekvice

Americké tradície postupne priniesli aj na Slovensko obľubu vo vyrezávaní strašidielok z tekvíc. Je to ale vynikajúca aktivita, ktorou možno zabaviť deti, a to nielen v období známeho Halloweenu. Navyše, z jadierok, ktoré vám drobci z tekvíc povyberajú, si môžete upiecť obľúbenú dospelácku pochúťku. Pomoci detských rúčok sa v kuchyni neubráni žiadna gazdinka.

Nebojte sa kaluží

Premenlivé počasie prináša na jeseň aj pomerne časté zrážky. Pohodlie v mokré dni však ľahko vyriešia gumáky, v ktorých sa nemusíte premoknutia obávať, ani keď sa drobec rozbehne do najbližšej kaluže. Vyskákať sa vo vode stojacej na chodníku je predsa rebelstvo, ktoré v detstve lákalo každého z nás.

Pozbierajte jesenné plody

Máte možnosť prechádzať sa v úžitkovej záhrade? Na jeseň je v záhradke množstvo práce, ale aj s tým spojená radosť z plodov, na ktoré záhradkári celú sezónu čakajú. Vezmite deti do sadu a spoločne oberte jablká či hrušky na chutný jesenný koláč.

Pestrosť plodov vám však neujde, ani keď nemáte prístup do záhradky. Stačí zájsť do verejnej gaštanice a nazbierať si zásobu jedlých gaštanov na celú zimu. A pri obyčajnej prechádzke v lese zase môžete obrať šípky na chutný šípkový džem.

Zohnite sa aj po nejedlé gaštany

Zbery gaštanov boli v našom detstve zriadené snáď na každej základnej škole, dnes ich už nezbiera takmer žiadna. Napriek tomu ich majú učiteľky stále vo veľkej obľube, s nejedlými gaštanmi sa dá totiž vymyslieť veľa kreatívnych úloh, napríklad typickí Gaštankovia – postavičky z gaštanov pospájaných špajdlami.

Púšťajte si pestré šarkany

Aj veterné dni môžete s deťmi stráviť vonku, stačí ich aj seba dostatočne motivovať. Púšťať si krásne draky, ktoré vo vetre ladne plávajú po oblohe, to je motivácia, ktorá na jeseň dostane von drobcov aj oteckov. Nezabudnite sa však dobre obliecť a keď vás vietor poriadne vyfúka, vráťte sa domov k hrnčeku horúceho šípkového čaju.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *