Preskočiť na obsah

Kedy a ako naučiť dieťa spať vo vlastnej izbe? Skúste týchto 8 rád

Domelia dieťa spánok

Zdieľate spálňu s dieťatkom, no je čas presťahovať ho do detskej izby? Prečítajte si 8 jednoduchých rád, kedy a ako naučiť dieťa spať vo vlastnej izbe.

Patríte k rodičom, ktorí sa rozhodli mať bábätko po narodení počas noci pri sebe, vo svojej spálni? Určite viete, že raz nadíde čas, aby dieťa manželskú spálňu či dokonca posteľ opustilo. Vo väčšine prípadov to však neprebieha úplne hladko. Ako naučiť dieťa spať vo svojej izbe? Čo robiť v prípade, že to odmieta? A kedy je vlastne vhodný čas, aby sa dieťa presťahovalo do vlastnej izby? Zhrnuli sme pre vás odporúčania rodičov i skúsenosti najlepších opatrovateliek a spísali sme 8 rád, ako naučiť dieťa spať vo vlastnej izbe.

1. Zvoľte si správnu dobu

Presťahovanie do detskej izby vie byť pre dieťa veľkou psychickou záťažou, dôležité je teda zvoliť pre túto zmenu vhodný okamih. Nikdy ju neplánujte v čase nástupu do škôlky – dieťa si musí zvyknúť na nový režim a ľudí, ďalšia zmena doma by bola stresujúca. Podobne je to aj s príchodom nového súrodenca, vtedy začnite so sťahovaním do detskej v dostatočnom predstihu. Ak sa pýtate na konkrétny vek, podľa odborníkov sú najvhodnejším obdobím dva roky, kedy sa najviac rozvíja individualita dieťaťa.

2. Skamaráťte sa s detskou izbou

Každý nový priestor je pre deti cudzí, kým v ňom nenazbierajú niekoľko príjemných zážitkov. Ak chcete naučiť dieťa spať vo svojej izbe, najskôr ju musí dobre poznať. Začnite zvolna a v detskej izbičke sa začnite s drobcom hrávať. Postupne ju využívajte čoraz častejšie, až do nej môžete presťahovať aj popoludňajší oddych. Keď si dieťa zvykne na prebúdzanie vo vlastnej izbe, ani stráviť tu bez rodičov noc už nebude strašiakom.

3. Nechajte dieťa byť majiteľom izby

Aby si dieťatko vytvorilo pozitívny vzťah k svojej izbe, dovoľte mu byť jej hrdým vlastníkom. Samo si najlepšie vytvorí prostredie, v ktorom sa bude cítiť pohodlne a bezpečne. Nechajte ho vybrať si posteľnú bielizeň s obľúbeným motívom a pomôžte zrealizovať náročnejšie priania. Ak dieťatku so zaspávaním pomôže napríklad baldachýn nad posteľou, namontujte ho spolu. Tak si dieťa bude izbu spájať aj s pozitívnou spomienkou na milú spoločnú aktivitu.

4. Doprajte dieťatku spoločníka

Zútulnite spolu detskú izbu obľúbenými hračkami a plyšákmi a nenamietajte, ak sa jeden z nich stane vyvoleným kamarátom na zaspávanie. Niektorí rodičia majú striktne odmietavý postoj k tomu, aby si dieťa navyklo na uspávaciu hračku, je to však pre dieťa aj rodičov oveľa menej stresujúce riešenie, než učiť sa zaspávať osamote so strachom. Časom si dieťa od hračky odvykne.

5. Upokojte dieťa pred spánkom

Skutočné tajomstvo, ako naučiť dieťa spať vo vlastnej izbe, je v rituáloch. Naučte drobca na určitú postupnosť, ktorú začnete večernou hygienou. Následne sa presuňte do postele, kde sa dieťa upokojí, vďačným rituálom je napríklad čítanie rozprávok. Zo začiatku môžete s takýmto uspávaním začať v rodičovskej posteli a následne sa presunúť do detskej izby. Postupne čoraz viac mierte z kúpeľne priamo do detskej. Pri čítaní rozprávky si môžete poležať pri vašej ratolesti, vôňa vás bude dieťaťu pripomínať, aj keď odídete.

6. Dajte dieťaťu pocit istoty

Keď sa drobec zo začiatku obáva samoty, môžete učenie na vlastnú izbu začať s otvorenými dverami detskej izby. Dieťa bude pokojnejšie a vy budete zároveň ľahko počuť volanie či neštandardné zvuky. Toto riešenie pomôže aj proti strachu z tmy alebo môžete proti nemu bojovať nočnou lampičkou či fosforeskujúcimi nálepkami na strope či nábytku.

7. Buďte trpezliví a vynaliezaví

Deti sa vo všetkom vynájdu, a to aj vtedy, keď bojujú s vlastnými obavami. Keď chcete dieťa naučiť spať vo vlastnej izbe, pripravte sa na tie najpestrejšie protiargumenty. Deti budú smädné, hladné, budú potrebovať ísť na toaletu (aj keď z nich napokon nič nevypadne…) a budú mať strach z vecí, o akých ste dovtedy ani nechyrovali. Pripravte im pohár s vodou k posteli, ale najmä pohladenie, objatie a zopakovanie vysvetlenia, prečo je dobré, aby spinkalo samo. Vo väčšine prípadov pôjde totiž skôr o vyžadovanie vašej pozornosti a prítomnosti než o skutočný strach či potrebu.

8. Nepodľahnite očakávaniam

Nenechajte sa zvalcovať vlastnými očakávaniami a pripomínajte si, že každé dieťa je indivinduálne a potrebuje iný čas na prispôsobenie sa novej situácii. Napokon každé dieťa pochopí, že rodičovská posteľ je pre troch ľudí jednoducho primalá a spať vo vlastnej posteli je pohodlnejšie. A vám sa za „problémom“, ako naučiť dieťa spať vo svojej izbe, ešte zacnie, keď budete v noci vyčkávať, kedy sa váš tínedžer vráti zo záťahu s kamarátmi. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *