Preskočiť na obsah

5 rád, ako naučiť dieťa bicyklovať sa

Každé dieťa sa nevie dočkať svojho prvého bicykla. Chcete vedieť, ako naučiť deti bicyklovať sa? Tu je 5 dobrých rád, na čo pred prvou lekciou nezabudnúť.

1. Trpezlivosť

Ešte pred tým, než vôbec začnete s učením dieťaťa, ako ovládnuť bicykel, vyzbrojte sa obrovskou dávkou trpezlivosti. Nečakajte od neho zázraky, je viac než isté, že si to neodbicykluje domov hneď po prvej hodine. Snažte sa skôr o to, aby si váš drobec z úvodných stretnutí s bicyklom odniesol skvelé zážitky. Všetky rady, ako efektívne učiť deti, kážu ísť na lekcie cez hravosť, aby sa tešili na ďalšie učenie. Nekazte deťom radosť sklamanými výrokmi. Užívajte si spoločný čas, tak si na bicyklovanie obaja odnesiete krásne spomienky.

2. Vhodné miesto a ochrana

Ak už ste nabití trpezlivosťou, nezabudnite chrániť vaše dieťa. Bezpečné miesto, ideálne úplne mimo premávky, je najlepšou voľbou. Vyskúšajte napríklad dopravné ihrisko. Ak však takéto miesto v blízkosti vášho bydliska nemáte, skúste po ňom popátrať. Verte, že sa budete cítiť bezpečnejšie, keď sa budete môcť sústrediť len na pokroky vášho dieťaťa bez toho, aby ste sledovali autá jazdiace naokolo. Okrem toho tiež určite viete, že prvé kontakty s bicyklom končia často rozbitými kolenami či odretými rukami. Aby ste sa vyhli nepekným zraneniam a pádom, nezabudnite drobcovi zakúpiť prilbu a chrániče na ruky a nohy.

3. Malí pomocníci

Ak chcete dieťaťu uľahčiť jeho prvé skúsenosti s bicyklom, na výber máte niekoľko možností. Jednou z nich je odrážadlo – bicykel bez pedálov, ktorý dieťa poháňa len odrazom svojich nôh. Táto jednoduchá pomôcka je u detí veľmi obľúbená (určite aj preto, že na odrážadlo môžete dať nalepiť meno vášho dieťaťa). Taktiež aj trojkolka žne u drobcov veľký úspech. Vďaka trom kolieskam ľahko udržia rovnováhu, naučia sa pedálovať a môžu si tak užívať radosť z pohybu. Pamätáte si na svoje začiatky s bicyklom? Určite ste používali pomocné kolieska – vyskúšajte túto pomôcku aj u vašich detí.

4. Teoretická príprava

Ešte pred tým, než sa dieťa posadí na bicykel, malo by mať dokonale zvládnutú teóriu bicyklovania sa.  Vysvetlite mu pedálovanie, riadenie, ukážte mu, ako sa brzdí, dohodnite sa, že ak by sa v blízkosti vyskytla prekážka (prípadne auto, ak nemáte iné miesto, kde sa učiť bicyklovať), stlačí brzdu, okamžite položí nohy na zem sa zostane stáť. Radšej niekoľkokrát vysvetľujte, vyskúšajte si všetko „nanečisto“ a až potom sa pustite do samotného bicyklovania.

5. Štart!

Toto je posledná, no najdôležitejšia fáza. Vašou úlohou v nej bude povzbudzovať snažiaceho sa drobca, pridržiavať ho a pomáhať mu tak naučiť sa udržať rovnováhu. Pripravte sa na to, že nabeháte kilometre, no verte, že to bude stáť za ten pohľad: keď nakoniec uvidíte vaše dieťa bicyklovať sa samo, bez akejkoľvek pomoci a so šťastným úsmevom na tvári!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *