Preskočiť na obsah

5 tipov ako uľahčiť seniorom život

5 tipov ako ulahčit seniorovi život - Blog - Domelia.sk

Radi by ste vášmu blízkemu seniorovi uľahčili život a zvýšili komfort? Premýšľate nad kúpou nejakej pomôcky pre seniorov? Každý senior má s pribúdajúcim vekom isté obmedzenia, ktoré mu komplikujú každodenné činnosti. Aby ste vybrali tie správne pomôcky, ktoré mu naozaj zjednoduchšia život, odporúčam vžiť sa do seniorovej kože. Vyskúšajte si každodenné činnosti s tými limitmi, ktoré váš blízky senior má, a na základe toho vyberajte.

Najčastejšie obmedzenia spojené s pribúdajúcim vekom:

  • Strata istoty pri chôdzi – častejšie sa potrebuje niečoho pridŕžať, oprieť, či oddýchnuť si
  • Obmedzená hybnosť a ubúdanie sily – má problém sa zohnúť, vstať zo stoličky, má zmenšený rozsah pohybu rúk a nôh, takže má ťažkosti sa obliecť, obuť, zdvihnúť predmety zo zeme …
  • Zhoršená pamäť – nebezpečné je keď senior zabudne užiť lieky
  • Bolesť – vo vyššom veku je okrem iných chronických ochorení vysoký výskyt artrózy (opotrebovanie kĺbov) a artritídy (zápal kĺbov), preto môžu byť určité pohyby pre seniorov bolestivé

Pomôcky pre seniorov dokážu tieto obmedzenia eliminovať. Dám vám pár tipov ako ich vybrať a poskytnúť seniorom kvalitný život.

1. Vyberte správne pomôcky na chodenie pre seniorov

Tiež ste si všimli, že veľa seniorov chodí s barlami? Ak neprekonali práve úraz, tak je to nevhodná pomôcka na chodenie. Vyberte spolu so seniorom radšej niečo vhodnejšie. Zvážte akú veľkú oporu potrebuje a kde a na aké účely by pomôcku používal – či len doma v interiéri, alebo aj vonku na prechádzky, nákupy.

Výber vhodných chodiacich pomôcok - Blog - Domelia.sk

Ľahkú oporu ponúkne vychádzková palička. O niečo viac opory poskytne štvornohá palica, ktorej výhodou je, že sama stojí, čím seniorovi umožní ju na chvíľu pustiť a venovať sa inej činnosti. Chodítka pre seniorov existujú v rôznych prevedeniach. Pevné chodítko musí senior pri každom kroku zdvihnúť a posunúť dopredu, čo nie je až také praktické. Odporúčam skôr kĺbové chodítko, ktoré netreba celé dvíhať, ale každá noha sa hýbe zvlášť a tak robí kroky spolu so seniorom. Pevné aj kĺbové chodítka sú skôr určené dovnútra, pretože na nerovnom povrchu sa s nimi horšie manipuluje. Kolieskové chodítko je vhodné skôr do exteriéru, kde poskytne oporu a možnosť oddýchnuť si na sedátku.

2. Vyberte správne pomôcky do kúpeľne pre seniorov

Vedeli ste, že kúpeľňa predstavuje pre seniora najnebezpečnejšie miesto v byte? Pády vo vani, či sprche sú nebezpečné a pomerne časté s pribúdajúcim vekom. Výberom správnych pomôcok do kúpelne pre seniora vytvoriť bezpečné miesto pre každodennú hygienu.

 

Protišmyková podložka a madlá, o ktoré sa bude môcť senior v prípade potreby oprieť sú základom kúpeľne seniora. Výber ďalších pomôcok závisí od potreby opory a od toho, či má senior vaňu alebo sprchovací kút. Do sprchy stačí dokúpiť stoličku alebo sklápateľné sedátko. Do vane odporúčam zvážiť kúpu viacerých pomôcok, aby ste seniorovi zabezpečili komfort a istotu.

 

Schodík k vani umožní ľahší a bezpečnejší prístup do vane. Najmä vychádzanie z vane je pre seniorov obtiažne – spodok vane je o niečo vyššie ako podlaha v kúpeľni, takže senior vlastne zostupuje na nižšiu úroveň a pritom musí vysoko zdvihnúť nohu a udržať rovnováhu. Skvelým doplnkom ku schodíku je držiak na vaňu, ktorý poskytne potrebnú oporu pri nastupovaní a vystupovaní z vane. Aby ste zabezpečili seniorovi komfort pri sprchovaní zvážte kúpu sedačky na vaňu. Pre zvýšenie bezpečnosti vyberte sedačku s opierkou na chrbát.

 

Dám vám aj jeden tip na bezpečnosť na WC, keďže je to jedno z miest, z ktorého sa seniorom ťažko vstáva a zároveň aj naň sadá. Namiesto záchodovej dosky namontujte nadstavec na WC a tento problém máte vyriešený. Odporúčam nadstavec doplniť aj o madlo, aby sa mohol senior o niečo zaprieť pri vstávaní.

 3. Vyberte správne pomôcky na uľahčenie života seniorov

Zjednodušte svojim blízkym život a navráťte im sebadôveru pri obliekaní. Stačí na to pár lacných pomôcok. Pomôcka na obliekanie je vlastne dlhá tyčka s multifunkčným háčikom, ktorá nahradí chýbajúcu hybnosť a seniorovi pomôže pri obliekaní spodného prádla, nohavíc, či bundy. Pomôcka na obúvanie ponožiek vyrieši obmedzené predkláňanie sa a pomôcka na zapínanie gombíkov a zipsu zas nahradí stratenú silu v prstoch.

4. Udržujte seniora v dobrej psychickej kondícii

Ak chcete seniorovi uľahčiť život, dbajte aj o jeho psychiku. K psychickej pohode seniorov patrí nepochybne socializácia. Trávte s nimi čas a pokiaľ sa to dá, smejte sa spolu. Odvezte ich na návštevu k známym alebo priveďte vnúčatá. Deti a seniori patria k sebe, a je krásne pozorovať ako babky a dedkovia pri deťoch doslova ožijú.

Udržujte seniora v dobrej psychyckej kondícií - Blog - Domelia.sk

K psychickej pohode pridá, ak môžu byť seniori v niečom užitoční. Porozmýšľajte v čom je ten váš blízky senior dobrý, prípadne aké má vedomosti a zručnosti, ktoré vie odovzdať mladšej generácii. Uvidíte tie iskričky v očiach.

5. Udržujte seniora v dobrej fyzickej kondícii

Veľmi dôležité je zachovanie fyzickej aktivity seniorov. Čím sú v lepšej fyzickej kondícii tým je menej pravdepodobné, že sa zrania, padnú. Preto radšej bežné činnosti, ktoré senior sám zvládne, nechajte na neho.

 

Vyberte sa s nimi aspoň na krátku prechádzku. Ak sa v zime senior bojí vychádzať von alebo sa potrebuje dostať znovu do formy, pomôže mu rehabilitačný mini bicykel. Svaly dlane, prstov a zápästia posilní s rehabilitačnými loptičkami.

Verím, že som vám pomohla získať prehľad a svojmu blízkemu seniorovi dokážete pomôcť prekonať jeho obmedzenia súvisiace s vyšším vekom.

Vhodné pomôcky pre seniorov = ľahší život seniorom a ich opatrovateľom. Super výber nájdete na eshope pomockypreseniorov.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *