Preskočiť na obsah

Nielen v októbri sa uctievajú vrásky. Ako pomôcť seniorom?

Mnohých ľudí s príchodom seniorského veku trápi frustrácia z úbytku síl. Zažívate to aj vo vašej rodine? Prečítajte si niekoľko tipov, ako seniorom pomôcť.

Hoci vrásky sú dnes na tvárach, najmä tých ženských, nechcené, zabúdame na to, že starnutie je pre človeka prirodzené. Všetky tie vrásky, ktoré sa človeku za celý život pripíšu na tvár, nie sú niečím, čo treba odstrániť či vyhladiť. Sú to spomienky, zážitky, radosti ajbolesti a najmä skúsenosti. A tie si treba vážiť. Aj preto je október vyhlásený za mesiac úcty k starším, jeho prvý deň je stanovený za Medzinárodný deň seniorov a 10. októbra zas oslavujeme Deň starých rodičov.

Mnohých ľudí však pri nástupe seniorského veku prenasleduje frustrácia. Sú nahnevaní z vlastnej „neschopnosti“ a trápi ich, že už nemajú toľko síl ako pred rokmi. Zrazu sa aj bežné úkony stávajú problémom a veľa dôchodcov sa ťažko vyrovnáva s pocitom, že sú odkázaní na druhých, trpia pocitmi neužitočnosti. Ak vo vašej rodine zažívate niečo podobné, máme pre vás 5 rád, ako jednoducho pomôcť seniorom.

1. Ukážte im, že stále majú čo ponúknuť

Dokážte babičke že so svojimi bohatými skúsenosťami s výchovou detí a starostlivosťou o domácnosť vie byť veľkým prínosom. Dedko zase môže svoje vnúčatá veľa naučiť, či už po teoretickej, alebo aj po praktickej stránke, napríklad v dielni a záhrade. Dovoľte im tráviť čas s vnúčatami a starí rodičia opäť nadobudnú vitalitu, ako keď sa starali o vlastné deti. Ak malé deti v rodine nemáte, spoľahlivo pomôže aj domáce zvieratko. Pri výbere však dajte pozor na to, aby bolo iba natoľko náročné a veľké, že sa oň dôchodca zvládne postarať.

2. Poobzerajte sa po záujmových krúžkoch

Ak zrazu vaši rodičia či starí rodičia nevedia, čo s množstvom voľného času, poobzerajte sa spoločne po rôznych krúžkoch, kluboch alebo napríklad po možnostiach získania ďalšieho vzdelania. Univerzity tretieho veku či kurzy pre seniorov sú ideálnym miestom, kde sa dôchodcovia môžu naďalej rozvíjať a zároveň sa budú stretávať s rovesníkmi aj inými vekovými kategóriami. Sociálny kontakt nedovolí, aby ich komunikačné zručnosti zhrdzaveli, a pomôže im udržať aktuálny prehľad či nadobudnúť stratenú sebadôveru.

3. Odľahčite im od bežných povinností

So stúpajúcim vekom sa priamo úmerne vytráca sila, je preto prirodzené starým rodičom uľahčiť ich každodenné fungovanie, napríklad drobnými nákupmi, uprataním domácnosti a podobne. Ak nežijete v ich blízkosti alebo vám to povinnosti dovoľujú iba príležitostne, na pravidelnejšiu pomoc dôchodcom nájdite výpomoc v domácnosti v okolí ich bydliska. Šikovná gazdinka alebo zručný sused radi pomôžu s bežnou starostlivosťou o domácnosť a môžu vás tiež pravidelne informovať o tom, či sú vaši starkí v poriadku.

4. Zabezpečte im kompletnú starostlivosť

Ak je zdravotný stav seniora vo vašej rodine vážny a vyžaduje si sústavnú opateru a starostlivosť, najlepšou voľbou je zabezpečiť mu pravidelnú či dokonca neustálu starostlivosť. Možností máte viacero, tou prvou je zostať doma a o dôchodcu sa starať. Za týchto okolností vás podporí aj štát, prečítajte si, ako získať príspevok na opatrovanie. Ak vám však takáto možnosť z akýchkoľvek dôvodov nevyhovuje, môžete seniorovi nájsť opatrovanie. Na internete nájdete širokú ponuku overených profilov opatrovateliek seniorov.

5. Pomôžte im cítiť sa opäť užitočne

Je senior stále plný energie, nerobí mu problém ani mierna fyzická záťaž a stále by si rád zarobil nejaké peniažky navyše? Mnohí ľudia v dôchodkovom veku síce ukončia trvalý pracovný pomer v zamestnaní, radi by si však prilepšili k dôchodku a najmä – chcú sa aj naďalej cítiť užitoční. Nie je preto nič výnimočné, že sa starajú o ľudí vo svojom okolí, ktorí sú už v slabšej kondícii. Pomôžte seniorovi nájsť ľudí, pre ktorých bude nepostrádateľnou pomocou, a vytvorte mu profil na opatrovanie seniorov na spoľahlivom portáli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *