Preskočiť na obsah

5 jednoduchých tipov, ako naučiť dieťa plávať

Kúpalisko, dovolenka aj obyčajná návšteva plavárne počas roka sú pre vás i malého plavca lepším zážitkom, keď oňho nemusíte báť. Ako naučiť dieťa plávať?

V svete plnom každodenných objavov deti najviac fascinujú tie, pri ktorých zistia, čo všetko dokážu. Plávanie je jednou z takých schopností, no vyžaduje si veľa trpezlivosti – na strane malého neplavca aj vás. Aby vám spoločné učenie išlo čo najefektívnejšie a dieťa malo z pobytu vo vode radosť, nasledujte týchto 5 užitočných rád, ako naučiť dieťa plávať:

1. Voda ja kamarátka

V prvom kroku musíte presvedčiť dieťa, že voda nie je zlá a ani nebezpečná. V tejto časti ešte zabudnite na plávanie. Váš drobec si musí najprv zvyknúť na vodu. Nechajte ho teda užiť si ju vlastným spôsobom – dovoľte mu hýbať sa v nej po svojom, špliechajte sa, fúkajte do vody bubliny. Týmito aktivitami nenápadne presvedčíte dieťa, že je normálne, ak sa voda dostane napríklad do nosa či očí, a to vám poriadne uľahčí ďalšie fázy výučby.

2. Rukávniky či plávacia doska?

Názory na nafukovacie plavecké pomôcky sa rôznia. Mnohí ich odsudzujú, pretože údajne spomalia celý proces učenia. Ak si však bez nich neviete predstaviť pobyt vašich malých neplavcov v bazéne, nasuňte im na ruky rukávniky. Ich používanie sa však snažte skrátiť, dieťa si musí uvedomiť, že plávať dokáže samo. Pre staršie deti môže byť vhodnou pomôckou plávacia doska, prípadne špeciálne penové hranoly, ktoré nadnášajú.

3. Naučte sa (naozaj) ponoriť

V hravej fáze učenia ste sa s deťmi vo vode šantili, vyfukovaním bubliniek sa aj sčasti ponorili. Teraz sa však budete musieť naučiť naozaj potopiť. Najideálnejšie je preto zahrať sa na potápačov. Skúste sa spoločne ponoriť do vody najprv na pár sekúnd. Ak dieťa odmieta, zoberte si na pomoc jeho obľúbenú hračku a ponorte aj ju. Niektoré deti sa boja otvoriť oči pod vodou, to však jednoducho vyriešia okuliare. Vyskúšajte tiež loviť vo vode predmety, táto činnosť baví veľmi veľa detí – niekedy oveľa viac ako plávanie. 🙂 Ponáranie je však dôležité, aby sa dieťa naučilo pracovať s dychom – aby vedelo, kedy sa nadýchnuť a ako si rozvrhnúť sily.

4. Ukazujte, vysvetľujte

Mnohé deti sa naučili plávať tak, že pozorovali svojich starších súrodencov. Ak staršieho brata či sestru nemajú, ukážky ostávajú na vás. Začnite postupne, ukážte im najprv, čo majú robiť s rukami. Naučte ich, že prsty na rukách majú byť vždy spojené a pri zábere musia z dlaní vytvoriť akoby „nádobky“, vďaka čomu nebude plávanie také únavné. Taktiež ich dôkladne poučte, ako správne hýbať s nohami. Pomaly skúšajte zapájanie oboch činností, dieťa držte zospodu rukou na bruchu. Sledujte jeho techniku a usmernite ho, ak robí chyby. Mnohé deti sú tak fascinované z plávania, že zabúdajú dýchať, resp. dýchajú nesprávne. Preto sa snažte dýchať spoločne – nádych vždy pri dokončení záberu.

5. Plávať, plávať, stále plávať!

Presne takto povzbudzovala rybka Dory Marlina v obľúbenej detskej rozprávke Hľadá sa Nemo. To platí aj pre vášho drobca. Ak vidíte, že dobre ovláda techniku a vie pracovať s dychom, neostáva nič iné, len stále plávať – trénovať. Nezúfajte však, ak po prvom dni výučby nespravíte žiaden pokrok. Niektoré deti sa naučia plávať už po pár dňoch, iným to trvá oveľa dlhšie.

Najdôležitejšie ale je užiť si spoločné chvíle a radosť z vody. Najmä ak z nej malo vaše dieťa doteraz strach. Ak z kúpaliska odchádza s radosťou, ste na najlepšej ceste mať doma šikovného malého plavca. Preto nezabudnite – stále plávať! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *