Preskočiť na obsah

Aj u vás doma úradujú detské soplíky? Poraďte si s nimi!

  • by
Aj u vás doma úradujú detské soplíky - Blog - Domelia.sk

Soplíky a hlieny potrápia vaše dieťa niekoľkokrát do roka. Deti sa konečne vrátili do školských lavíc a do škôlok, ale nepotrvalo to príliš dlho.  A opäť ho trápia detské soplíky? Domelia vám poradí, ako s tým zatočiť.

Ako je to s detskými soplíkmi?

Môže ísť dieťa v takomto stave medzi deti do kolektívu? To závisí od rôznych faktorov. Podľa lekárov deti trpia nádchou a s ňou spojenými soplíkmi niekoľkokrát do roka. Často je to spôsobené práve nevyzretosťou imunitného systému, ktorý potrebuje dozrieť. Telo vášho dieťaťa si ešte potrebuje prejsť rôznymi detskými chorobami, vírusmi i baktériami, aby dokázalo ich sile v budúcnosti dostatočne odolať. Dovtedy sa ale vybavte poriadnou trpezlivosťou.

 

Ak má dieťa akútnu nádchu, dajte si pauzu od návštevy kolektívu

My rodičia poznáme svoje deti najlepšie. Sme to práve my, kto by mal sledovať príznaky a zdravotný stav svojich potomkov. Ak sa dieťa necíti vo svojej koži, je unavené a slabé, prípadne má zvýšenú teplotu, mali by ste spozornieť. Je možné, že sa jeho drobné telo práve snaží odolať chorobe. Ak má vaše dieťa nádchu, z nosa mu vytekajú hlieny, nachádza sa zrejme v priebehu choroby, ktorá spôsobuje ďalšiu nákazu ostatných detí z kolektívu. V takomto prípade by ste ho určite nemali posielať medzi deti. Tri dni v domácom prostredí, kedy si môže oddýchnuť a načerpať novú energiu mu určite pomôže. Ak sa k chorobe pridruží aj zvýšená teplota alebo horúčka, liečba sa natiahne na niekoľko ďalších dní.

 

Ako uvoľniť upchatý noštek?

Kvapky do nosa by sme mali používať najmä pri malých deťoch opatrne. Vysušujú sliznicu a ich podávanie by nemalo presiahnuť týždeň. Pediatri často odporúčajú preplach dutín morskou vodou a následne, pokiaľ je to potrebné, kvapnúť kvapky s účinnou látkou na uvoľnenie nosa.

 

Vyskúšali ste už preplach nosa konvičkou?

Na internete nájdete mnoho spokojných mám, ktoré si poradili s upchatými dutinami najmä vďaka preplachu slanou vodou s pomocou konvičky. Nájdite si inštruktážne video, ktoré vám pomôže s prvým pokusom o preplach nosa. Netreba zabúdať na to, že vždy treba postupovať presne podľa návodu.

  • Podajte presné množstvo soli do roztoku, aby ste vášmu drobcovi viac neuškodili, ako pomohli. Ak je voda málo slaná, preplach by mohol byť veľmi nepríjemný. Naopak, ani so soľou to netreba preháňať. Zvoľte presný pomer podľa pokynov.
  • Vždy používajte iba prevarenú vodu. V zahraničí totiž zaznamenali aj prípady, kedy si práve používaním vody z vodovodu privodili nepekný zápal.
  • Vždy konvičkujte nošteky iba deťom od odporúčanej vekovej hranice. Pre veľmi malé deti nie je takýto preplach vhodný.

Čo s chorým dieťaťom keď musíte ísť do práce?

V prípade, že ochorelo vaše dieťa a pracovné povinnosti vám nedovolia ostať doma a ani vaši rodinný príslušníci nemôžu, alebo sú vzdialení niekoľko desiatok kilometrov, nezúfajte. Portál domelia.sk vám ponúkajú možnosť nájsť k dieťaťu opatrovateľku aj v takýchto nečakaných prípadoch. Stačí ak vytvoríte inzerát, alebo priamo oslovíte vyhovujúce profily opatrovateliek.

Značky:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *