Preskočiť na obsah

Chráňte seba i svoje deti pred nebezpečnými plastmi!

Dnešnú dobu dokonale vystihuje názov doba plastová. Pravdepodobne už ani nevnímame, koľko tovarov v obchodoch je zabalených v plaste. Len ťažko si vieme predstaviť, že by sme plastové fľaše a dózy, tak praktické a ľahké, nahradili napríklad sklenenými. Vieme však vôbec, z čoho sú vyrábané tie ľahučké a farebné nádoby na vodu, ktoré tak s obľubou všade nosíme so sebou, v ktorých sa predávajú nápoje pre deti? Vieme, aké látky obsahuje nevinne vyzerajúca dóza, v ktorej si občas zohrejeme obed v mikrovlnke?

Klean Kanteen Kids Bottles

Plasty sú vyrobené z ropy. Vyrába sa viac druhov plastov, pričom niektoré z nich sú toxické pre človeka i životné prostredie. Rizikom väčšiny z nich je, že pri ich bežnom používaní sa škodlivé látky, ktoré obsahujú, uvoľnia aj do jedla či vody, ktorú v nich uchovávame. Ďalším problémom je aj ich obmedzená recyklácia, čím sa v prírode vytvárajú veľké množstvá jedovatého odpadu.

Čo všetko spôsobujú nebezpečné látky obsiahnuté v plastových výrobkoch?
Keď hovoríme o nebezpečných látkach v plastoch, máme na mysli predovšetkým ftaláty – chemické  zlúčeniny, ktoré sa pridávajú do plastov na ich zmäkčenie – aby boli ohybné a tvarovateľné. Najnebezpečnejší z ftalátov je DEHP, ktorý najmä u malých chlapcov spôsobuje vo vyššom veku problémy s plodnosťou. Taktiež však negatívne vplýva na hormonálnu činnosť, spôsobuje alergie, vyvoláva astmu, nepriaznivo ovplyvňuje činnosť pečene a obličiek.

Určite si však dajte pozor napríklad aj na polystyrén, ktorého spotreba rastie, najmä vo forme jednorazových obalov na hotové jedlá a nápoje, ale aj ako téglikov jogurtov. Aj on obsahuje toxické látky a pravdepodobné karcinogény.

Veľmi nebezpečným je aj bisfenol A, ktorý sa nachádza nielen v opakovane použiteľných plastových fľašiach, ale tiež v dojčenských fľašiach, kuchynských nádobách, uzatvárateľných boxoch či v slnečných okuliaroch. Ovplyvňuje predovšetkým hormonálnu sústavu. Okrem toho však spôsobuje u mužov zníženie produkcie spermií, zväčšenie prostaty až rakovinu prostaty,  u dievčat predčasnú pubertu, zmeny mliečnej žľazy až rakovinu prsníka, taktiež však vplýva na zmeny v správaní, dokonca je zodpovedný za hyperaktivitu, obezitu a oslabenú imunitu.

Je tu riešenie!
Téma škodlivých plastov nie je veselá, našťastie sú však na trhu dostupné alternatívy, ktorými môžete ochrániť zdravie vašej rodiny. Tak napríklad nemusíte hneď všetky plasty odsúdiť.  Stačí, ak si povedzme pri kúpe uzatvárateľných dóz všimnete na ich spodnej strane recyklačný kód. Tie, ktoré sa považujú za bezpečnejšie a jednoduchšie recyklovateľné, sú označené číslom 2, 4 a 5.

plasticgood2

Ak sa však chcete vyhnúť používaniu plastov, máte na výber. Na trhu existujú šikovné a pre zdravie vhodnejšie alternatívy v podobe skla, dreva, keramiky či nerezovej ocele. Vyskúšajte napríklad sklenené dózy, textilné, opakovane použiteľné obaly na zabalenie desiaty pre vašich drobcov. Alebo sa poobzerajte po nerezových fľašiach na vodu, ktoré sa váhou veľmi nelíšia od tých plastových – dokonca sa predávajú aj v pekných farebných prevedeniach, stačí si len vybrať. Na trhu sú tiež k dispozícii napríklad aj bambusové zubné kefky, ktoré stoja rovnako – dokonca i menej ako dnes bežne predávané v drogériách.

Plastom sa v našich životoch úplne nevyhneme, dôležité však je, aby sme sa naučili ich obmedziť a využívať dostupné alternatívy. Spravme prvý krok k zdravšiemu životu ešte dnes! 😉

bogobrush049cb787179e799e509940b4c5103b706b

Zdroje:
www.bocianiehniezdo.sk, www.priateliazeme.sk, www.pluska.sk, www.najmama.aktuality.sk
Fotografie:
www.designboom.com, www.pinterest.com, www.blogspot.com, www.bocianiehniezdo.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *