Preskočiť na obsah

6 vecí, ktoré bude potrebovať každý prváčik

Prázdniny sú takmer za nami a mnohí z rodičov už začínajú zisťovať, aké pomôcky bude ich prváčik potrebovať pri nástupe do školy. Ak neviete, čo všetko vaša škola vyžaduje, nezúfajte. Domelia pre vás spísala zoznam najčastejších a najdôležitejších vecí, ktoré by vášmu malému školákovi pred nástupom určite nemali chýbať.

SchoolSupplies Pic

1. Školská taška
Možno by ste to nepovedali, ale výber a kúpa správnej školskej tašky je celá veda! Niekedy rodičia nechajú výber na dieťa samotné – ono však posudzuje len farbu tašky či použitý motív. Dizajn je ale len jedna stránka veci. Predstavte si, že váš školák bude v tejto taške nosiť knihy, zošity a ostatné školské pomôcky. Pri kúpe teda pozorne sledujte, či má taška pevnú a vystuženú zadnú stranu, aby dieťaťu nekrivila chrbticu. Ideálne tiež bude, ak má taška na prednej strane umiestnené reflexné prvky.
Tiež si občas všímate, že mnohí školáci nosia na svojich chrbtoch neúmerne veľké tašky? Posvieťte si preto aj na jej tvar, veľkosť, váhu a nosnosť. Nezabudnite: taška má dieťaťu uľahčiť prenášanie vecí, nie naopak, preto pri jej kúpe rozhodne nešetrite a za kvalitu si aj priplaťte.

2. Prezuvky
Pri výbere prezuviek pre vaše dieťa voľte radšej kvalitné papučky s protišmykovou gumenou podrážkou, prípadne pevné sandále. Noha musí byť v prezuvkách pevná, no zároveň sa v nich musí vaše dieťa cítiť pohodlne, bude ich mať predsa obuté niekoľko hodín. Nezabudnite tiež na vrecko na prezuvky. Ak obľubujete šitie, takéto vrecko si jednoducho vyrobíte doma. Uplatniť pri tom môžete svoju fantáziu a kreativitu, vďaka čomu si váš drobec svoje prezuvky ľahko nájde. Ak na to však nemáte čas, pekné vrecká nájdete aj v obchodoch.

3. Zošity a písacie potreby
Vaše dieťa sa v prvej triede začne učiť písať. Dôležité teda preňho budú kvalitné, ergonomické atramentové perá (zo začiatku tiež aj ceruzky s mäkkými tuhami, aby dieťa nemuselo príliš tlačiť na papier – keďže tým sa mu zhoršuje motorika). Určite nezabudnite dokúpiť aj náplne do pier. Zmizík v prvej triede nie je nutný, ten bude dieťa používať vo vyšších ročníkoch. Ďalšie nutné „drobnosti“ ako guma, pastelky, či strúhadlo na ceruzky sú už bežnou výbavou peračníkov. Často v nich nájdete aj kružidlo či malé pravítko, ktoré síce prváčik potrebovať nebude, ale do budúcna sa určite zídu. Stačí si teda pri kúpe len dobre popozerať obsah peračníka a ak sa vám (a vášmu dieťaťu) páči aj dizajnovo  – máte to v suchu.
Čo sa týka konkrétnych typov zošitov, o tých často rozhoduje samotná škola. V niektorých už pri zápise zaplatíte istý poplatok, z ktorého škola vyplatí objednávku zošitov pre žiakov. Ak to však nie je váš prípad, tu je zoznam tých, ktoré bude prváčik určite potrebovať:
– veľký zošit č.444 (riadkovaný)  – 1 ks
– malý zošit č.510 – 1 ks
– zošit č.512 (široké riadky) – 5 ks + zošit s pomocnými linajkami č.511 b – 5ks
– zošit č.513 (užšie riadky) – 5 ks
– zošit č. 5110 – 2 ks
– slovníky č. 624 – 2 ks

A aby zošity po čase nevyzerali ako šalátové vydanie (to isté platí aj pre knihy, ktoré dieťa v škole dostane), nezabudnite na ne kúpiť pevné obaly, prípadne dosky.

4. Úbor na telesnú výchovu
Po všetkých nových informáciách, ktoré dieťa v škole dostane, sa určite rado vyblázni na telesnej výchove. Tu je zoznam vecí veľmi jednoduchý: ponožky, tričko, tepláky, mikina, prípadne tepláková súprava a samozrejme tenisky. A aby úbor dieťa ľahko prenášalo, pripravte mu naň vrecko, postačí však aj obyčajná igelitová taška.

5. Pomôcky na výtvarnú výchovu
Určite si aj vy spomínate na hodiny výtvarnej výchovy, kedy ste mohli pustiť z hlavy neobľúbené predmety a len si kresliť a maľovať. Čo bude potrebovať váš prváčik? Určite igelit na lavicu, staršie tričko, ktoré môže zašpiniť – v obchodoch však už nájdete aj špeciálne, cenovo dostupné plášte, ďalej štetce, 10 výkresov A4 a A3, skicáre, vodové a temperové farby, tuš, voskové farbičky, plastelínu, lepidlo, nožnice, farebný papier, nádobku na vodu a tiež vrecko na všetky tieto pomôcky.

6. Hygienické vrecúško
V tomto prípade platí závisí od konkrétnej školy, či si deti musia nosiť hygienické vrecúško, alebo im ho zabezpečí škola sama. Ak by ho však predsa len učitelia vyžadovali, vy budete pripravení, zoznam sme pripravili za vás. Obsahom hygienického vrecka je najčastejšie mydlo, toaletný papier, uteráčik na ruky, prípadne papierové vreckovky.

Zaujíma vás, koľko asi bude stáť takáto prváčikovská výbava? Odporúčame vás vyčleniť si v peňaženke približne 200 – 250 eur. K tomu sa ešte môžu pripočítať poplatky za školné či stravné. Aby sa nestalo, že vás prváčik stratí zakúpené veci, prípadne si ich zamení so spolužiakovými, odporúčame všetky pomôcky podpísať.

Určite sa nezabudnite poobzerať aj po fľaštičke na vodu a dóze na desiatu. Ako vybrať tie vhodné a neškodiace zdraviu, o tom si povieme viac v nasledujúcom článku.

Domelia praje všetkým prváčikom a ich rodičom úspešný štart do nového školského roka 🙂

zdroj: zena.pravda.sk, rodinka.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *