Preskočiť na obsah

Mamičky nechcú stratiť príjem, opatrovateľstvo prekvitá

Matiek, ktoré dilemu medzi rodičovskou dovolenkou a zamestnaním riešia pomocou opatrovateľky, z roka na rok pribúda. Niektoré si zase opatrovaním privyrábajú.

Ženy nechcú stratiť príjem ani počas materskej dovolenky. Svedčí o tom nielen ich záujem o pomoc babysitterky v prípade, že sa vracajú do zamestnania. Aj samotné mamičky, ktoré sa na rodičovskej dovolenke rozhodli zostať, vedia zúročiť svoj čas a poskytujú iným rodinám pomoc s opaterou detí.

Babysitting prestáva byť tabu

Ešte pred pár rokmi bola u nás profesia opatrovateľky považovaná za niečo exotické. Časť rodín odmietala najať si človeka na opatrovanie detí, aby nebudili dojem, že si chod domácnosti nevedia zmanažovať. A na druhej strane vládol v rodičoch oddávna zakorenený strach zveriť svoje dieťa do opatery niekomu cudziemu.

Čoraz viac slovenských mamičiek však už tieto obavy vôbec netrápia, pretože sú postavené pred úplne inú dilemu. A tou je zárobok. Slovenky sa tento problém rozhodli riešiť dvoma spôsobmi – a oba prispeli k tomu, že v súčasnosti je u nás o profesiu opatrovateľky mimoriadny záujem a oplatí sa využiť to.

Materská alebo návrat do práce?

Zo všetkých inzerátov, v ktorých rodiny hľadajú pomocníkov na Domelii, momentálne až 40 % tvoria ponuky na opatrovanie detí. Záujem o opatrovateľky na Domelii rastie tak rýchlo, že pri udržaní súčasného vývoja môže do konca roka počet rodinných inzerátov medziročne narásť až o 23 %.

Domelia.sk_opatrovanie_2016_1

Z dodatočných zručností rodičia u opatrovateľov na Domelii hľadajú najmä hravosť a kreativitu a okrem bežnej náplne príležitostne očakávajú aj sprievod detí na krúžky, prechádzky a pobyt na ihrisku, ukladanie detí na spánok či pomoc s upratovaním detskej izby. Rodiny chcú najčastejšie dozor pre jedno až dve deti vo veku do troch rokov. Veľká časť rodín súkromnou opatrovateľkou zrejme rieši situáciu, keď sa matka vracia do zamestnania. Svedčí o tom fakt, že až 37 % rodín hľadá pravidelné opatrovanie na celý deň.

Domelia.sk_opatrovanie_2016_2

Mať dieťa aj príjem už nie je problém

Zo všetkých aktuálne zverejnených profilov na Domelii až tri štvrtiny ľudí ponúkajú pomoc rodičom s opaterou detí. Každým rokom počet opatrovateľov na Domelii narastá približne o štvrtinu. Táto profesia je mimoriadne obľúbená najmä kvôli svojej flexibilite, čo dokazuje aj veľká časť opatrovateliek, ktoré sú na materskej dovolenke.

Zo všetkých žien, ktoré na Domelii ponúkajú opatrovateľské služby, až 13 % sú mamy na rodičovskej dovolenke s vlastným dieťaťom. Skúsený babysitter totiž zvládne aj viac detí naraz, najčastejšie pomocníci v profiloch uvádzajú kapacitu opatriť dve až tri deti súčasne. Popri opatrení detí sú ochotní vybaviť nákup, upratať či postarať sa s deťmi o domácich miláčikov.

Domelia.sk_opatrovanie_2016_3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *