Preskočiť na obsah

Ako deťom po prázdninách uľahčiť návrat do školy či do škôlky

Domelia - Ako uľahčiť návrat do školy či do škôlky

Aj na učiteľky a spolužiakov sa možno tešiť. Prečítajte si šesť najúčinnejších rád, ako deti pripraviť na koniec prázdnin a návrat do školy či do škôlky.

Predstavte si, že by ste sa mali vrátiť do práce po dvojmesačnej dovolenke. Nič príjemné, však? Nejako podobne sa cítia deti, keď bez akejkoľvek prípravy musia po dvoch mesiacoch oddychového režimu nastúpiť do školy či škôlky. Najmä staršie deti to dobre vedia, preto v auguste začínajú s vráskou na čele odpočítavať, koľko dní ešte zostáva do konca prázdnin.

Návrat do školy pre deti rozhodne nie je jednoduchý. Zisťovali sme preto, ako školákom po dvoch mesiacoch prázdnin zjednodušiť návrat do prísnejšieho režimu. Tieto rady ocenia nielen rodičia, ale aj babičky, tety, vychovávateľky či opatrovateľky, ktoré majú na starosti prázdninovanie a opatrovanie detí na konci leta, kedy sa skracujú nielen dni, ale aj školské prázdniny.

6 najúčinnejších rád, ako deti pripraviť na koniec prázdnin

1. Téma nový školský rok nie je tabu

Mnohé deti nechcú o škole ani počuť. Predsa len by ste však túto tému mali nenápadne vytiahnuť – no vždy v pozitívnom zmysle slova. Niektoré deti dokonca pociťujú s blížiacim sa školským rokom obavy a stres. Ak je to tak aj u vášho školáka, venujte tomu pozornosť. Porozprávajte sa s ním a uistite ho, že tieto pocity sú prirodzené. Snažte sa tiež zmeniť jeho vnímanie školy zo strašiaka na miesto, kde sa veľa naučí, znova sa stretne so spolužiakmi, bude im môcť porozprávať zážitky z prázdnin a kde určite zažije aj kopec veselých príbehov.

2. Spravte z nového školského roka udalosť

Či sa to rodičom páči alebo nie, každý školský rok si vyžaduje investíciu do novej školáckej výbavy, od písacích potrieb až po nový cvičebný úbor. Ak tieto úlohy sami vnímate ako povinnosť či dokonca nutné zlo, rovnako je to v očiach dieťaťa. Zmeňte tento pohľad a z otravného nakupovania novej výbavy spravte vašu spoločnú misiu. Napríklad kúpa peračníka alebo školského batohu môže byť zábava aj dobrodružstvo, pri ktorom dieťaťu zároveň vysvetlíte, ako si vyberať pri nakupovaní a zohľadniť aj praktickosť či cenu výrobku.

3. Pomaly upravujte režim

Prázdniny sú pre deti obdobím, kedy sa môžu porušovať pravidlá. Občas im dovolíme ponocovať, nenútime ich skoro vstávať, ich dni sú nabité novými zážitkami. Aby však pre ne nebolo vstávanie do školy príliš veľkým šokom, je dobré postupne upravovať režim na ten školský. S nadšením z ich strany sa asi nestretnete, ale ide predsa o ich dobro. Aspoň posledný týždeň pred začiatkom školského roka sa pokúste prázdninárov dostať do postele skôr ako zvyčajne a budík nastavte na skoršie ranné hodiny.

4. Začnite s pozvoľnou prípravou

Týždeň pred prázdninami je vhodné pripraviť deti na blížiaci sa školský rok. Pre deti bude dobré, ak im dáte malé úlohy. Začnú si tak precvičovať pamäť a oprášia si vedomosti z predchádzajúceho školského roka. Deťom postačia niekoľkominútové cvičenia, napríklad predčítajte krátky diktát, zopár matematických príkladov alebo čítanie so zapamätaním. Sľúbte im, že hneď ako vyriešia tieto „úlohy“, budú opäť voľné a môžu si užívať svoje prázdninové aktivity. Pomôcť si môžete aj jednorazovými službami doučovateľa.

5. Zistite, čo nové sa v škole bude učiť

Spravte vašim deťom z nového školského roka dobrodružstvo. Zistite spolu s vaším školákom, aké predmety ho čakajú, a navnaďte ho na tie nové. Pomôcť si môžete aj plánovanými krúžkami a voľnočasovými aktivitami, na ktoré plánujete dieťa zapísať. Predstavte mu ich, porozprávajte mu, čo všetko sa na nich dozvie, a vzbuďte v školákovi zvedavosť. Spomeňte si predsa na všetkých prváčikov, ktorí po škôlke nastupujú do prvej triedy – všetci sa do školy tešia. Je to práve vďaka tomu, ako im ju rodičia či starší súrodenci opisujú.

6. Letnými prázdninami to nekončí!

Veď okrem nich sú tu ešte jesenné, zimné, jarné a veľkonočné. A okrem nich aj polročné. Síce len jeden deň, ale školáko a škôlkarov určite potešia. Hoci bude vašim deťom pravdepodobne za prázdninami ľúto, pripomeňte im všetky dni voľna, ktoré ich ešte čakajú. Budú musieť pár mesiacov vydržať v školskej lavici, ale hneď potom si užijú rána bez budíka, školského zvonenia a domácich úloh a uistite ich, že pre ne opäť pripravíte zážitok. Práve za nimi im totiž býva po dlhých letných prázdninách najviac ľúto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *