Preskočiť na obsah

Toto je 5 najlepších knižiek pre vaše deti

Len sa priznajte, kedy naposledy ste boli tak začítaný, že ste sa od knihy nevedeli odtrhnúť? A kedy naposledy ste si čítali spolu s deťmi? Že nestíhate? Smutný faktom dneška zostáva, že hoci sú knihy najčastejším darčekom a naše knižnice preplnené na prasknutie, nemáme čas čítať. Oveľa jednoduchšie je totiž zapnúť televízor či počítač a nechať našu predstavivosť odpočívať. Čo však naše deti? Rozvíjanie predstavivosti je pre ich vývoj nesmierne dôležité a túto úlohu nesmú nahrádzať médiá.
dieta marec mesiac knihy

Trávia vaše deti viac času pred obrazovkami TV, počítača, tabletu či smartfónu? Tohtoročný marec – mesiac knihy, môže veľa zmeniť! Predstavte svojim deťom zázračný svet knižiek, kde nič nie je nemožné. Zoznámte ich s odvážnymi hrdinami, neuveriteľnými príbehmi a nechajte ich, nech si vytvárajú svoje vlastné. Že neviete, aká knižka by najviac pasovala vášmu drobcovi? Domelia má pre vás skvelé tipy!

Jonatán malý ako omrvinka (J. Milčák)
Ústrednou postavou knižky je Jonatán Krásny. Spoznajte spolu s vašimi deťmi zvedavého prváčika Jonatána a jeho tajného kamaráta myšiaka Bafa, ktorý sa od neho nepohne ani na krok – chodia spolu dokonca aj do školy! Spoločne zažívajú kopec neuveriteľných zážitkov. Ako si však poradia so situáciou, keď Jonatán dostane na siedme narodeniny živého kocúra?

Ak hľadáte veselú knižku, ktorá vašim deťom tiež rozšíri obzory, Jonatán malý ako omrvinka je tou správnou voľbou.       

Dita (J. Bodnárová)
Poznáte Ditu? Ryšavé dievčatko, ktoré sa nikdy nenudí? Dita sa môže stať skvelou kamarátkou pre vašu malú slečnu. Spoznajte príbehy veľkej výmyselníčky, ktorá vo všetkom – aj v maličkostiach – nájde niečo pekné. Veď len z bežnej návštevy botanickej záhrady spraví záchrannú akciu strateného motýľa, alebo si vytvorí vlastnú tajnú reč, ktorou sa dohovára s hluchým psom.

Hľadáte príbehy, ktoré citlivo opisujú vzťah k zvieratám, prírode, ľuďom a v deťoch budujú cit pre spravodlivosť? Určite siahnite po knižke Dita od autorky Jany Bodnárovej.

Prečo bývame za mestom (P. Stamm)
Hlavnými hrdinami sú členovia rodiny, ktorá sa sťahuje z miesta na miesto, aby v rodinnom dome za mestom konečne našla to, čo hľadá – svoj domov. Prečítajte si 18 rozprávok o hľadaní ľudského šťastia a vzájomného porozumenia. Kniha švajčiarskeho spisovateľa získala množstvo ocenení pre rozvíjanie detskej predstavivosti, inteligentný humor, zdôrazňovanie morálnych hodnôt, ale aj pre riešenia otázok zo života – smrť blízkeho človeka, nezhody v rodine, ale napríklad aj problém bezdomovcov.

Keby som bola bosorka (G. Futová)
V knižke Keby som bola bosorka spoznávame Minku – pekné dievčatko, ktoré sa však až príliš zaoberá svojím vzhľadom. Na maškarný ples, z ktorého si minulý rok odniesla prvé miesto, sa tento raz vybrala prezlečená za bábiku Barbie. Jej maska však na plese prekvapivo nezvíťazí, kráľovnou karnevalu sa stane bosorka Giga. Minka je presvedčená, že Giga je skutočná bosorka a víťazstvo si zabezpečila čarami. Preto sa Minka rozhodne, že sa musí stať čarodejnicou, aby si vedela vyčarovať na budúcom karnevale prvenstvo.

Otvoriť tému kultu tela a krásy, uľahčovania si cesty k úspechu či víťazstva za každú cenu, sa rozhodla aj slovenská autorka Gabriela Futová. Kniha zabaví malých aj veľkých a okrem toho citlivo poukazuje na to, aké hodnoty sú v živote skutočne dôležité.

Jak velbloud potkal ťavu         
Čeština je nám najbližšia zo všetkých cudzích jazykov. Aj vy ste sa pousmiali nad označením cudzí jazyk? Pravdou ale zostáva, že kým dospelí nemajú s češtinou takmer žiadny problém, naše deti sú na tom horšie. Situáciu zachraňuje množstvo filmov s českým dabingom, české deti sa však so slovenčinou nestretávajú skoro vôbec. Knižka Jak velbloud potkal ťavu je obrázkový česko-slovenský slovník, ktorý naučí českým a slovenským deťom navzájom si porozumieť, a mať tak ďalší jazyk k dobru. A to sa ráta!

Mimochodom, vedeli ste, že marec ako mesiac knihy si pripomíname od roku 1955? Bol vyhlásený na počesť Mateja Hrebendu Hačavského, významného ľudovovýchovného pracovníka, kníhkupca a zberateľa starých rukopisov a tlačí.

zdroje:
http://najmama.aktuality.sk/clanok/224590/pripominame-si-mesiac-knihy/
http://www.iliteratura.cz/Clanek/33849/bodnarova-jana-dita
http://www.litcentrum.sk/recenzie/jonatan-maly-ako-omrvinka-jan-milcak
http://www.litcentrum.sk/recenzie/keby-som-bola-bosorka
http://www.perfekt.sk/knihy-preco-byvame-za-mestom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *