Preskočiť na obsah

6 rád, ako prežiť dlhú cestu autom s deťmi

Chystáte sa na dovolenku cestovať autom? V prípade, že vás čaká cesta dlhšia ako dve hodiny, spísali sme pre vás šesť krokov k jej úspešnému prežitiu.

Že máte doma malého výmyselníka, ktorý dokáže „mierne skomplikovať“ aj presun dlhší ako 30 minút? Tieto rady sa určite zídu aj vám. Nasledovné odporúčania sú vypracované na základe skutočných udalostí a skúseností, v dobrej viere určené ako inšpirácia pre každého rodiča.

1. Príprava a plán

Keksíky, servítky alebo vlhčené obrúsky, nápoje a aspoň 5 kusov rôznorodých hračiek alebo knižiek (pokiaľ chcete fungovať uvedomelo, tablet nechajte doma). Takto nejako by mal vyzerať zoznam základných vecí, ktorý je dobré mať poruke, ak sa rozhodnete cestovať s deťmi. V aute by vám ešte nemali chýbať slnečné okuliare alebo tienidlá, ktoré spoľahlivo ochránia pred ostrým slnkom. Takto vybavení sa smelo môžete pustiť na cestu.

2. Čo ste netušili, že vaše dieťa v aute dokáže

Záhadne stratená hračka alebo zapadnutá tak, že ju už pravdepodobne nikdy neuvidíte – áno, schopnosť nechať zmiznúť veci má aj vaše dieťa. Preto dodržte základný plán: hračky deťom dávkujte postupne a vždy majte jednu pripravenú vopred. Ďalšou z kúzelníckych schopností, ktorými oplýva určite aj váš drobec, je vymanenie sa z pásov sedačky. A môžete byť skalopevne presvedčený, že všetko je dobre pritiahnuté a maximálne zabezpečené. Rozhodne tiež zvládne otvoriť dvere, aj keď podľa všetkých výpočtov a meraní dĺžky danej ručičky k tomu nemôže dôjsť. Pripravte sa aj na to, že vaše dieťa má v zásobe taký zvuk alebo tón, ktorý ste doposiaľ v živote nepočuli. A najčastejšie ho vydá práve vtedy, keď to ani náhodou nečakáte.

3. Rozdeľte si úlohy

Manažment zodpovedností musí byť dohodnutý vopred. Ocko – šoférovanie, sústredený a prísny prístup. Prichádza s návrhmi na hudobný playlist, alebo vyhlasuje hry – napríklad „Kto prvý uvidí…“ Mama zabezpečuje kontrolný mechanizmus. Funguje aj ako dodávateľ potrebného vybavenia: nápojov, keksíkov či hračiek. Navrhuje tiež riešenie krízových situácií a prestávky.

4Aktivity počas jazdy

Ak nechcete, aby vaše deti počas cesty len zhypnotizovane hľadeli do tabletu, máme pre vás niekoľko tipov na super aktivity. Osvedčené je napríklad „Nauč svojho bračeka nové slovíčko alebo básničku zo škôlky“. Môžete vyskúšať aj pamäťové cvičenia typu „Ktorým poníkom z My little pony by si chcela byť a prečo?“. Alebo oprášte stále dobre fungujúcu klasiku: „Letí, letí, všetko letí…“. Pre niektorých rodičov je však najvhodnejšou spontánnou aktivitou detí prirodzený spánok. Týmto šťastlivcom gratulujeme!

5. Prestávky

A vraciame sa k prvému bodu. Súčasťou prípravy by totiž malo byť aj spoznanie trasy cesty, aby ste si mohli naplánovať prestávky. Majte však pripravenú ako optimistickú, tak aj pesimistickú variantu. Prestávky môžu vyjsť podľa plánu, rátajte však s tým, že môžu prísť skôr, ale aj neskôr. Vždy ich však využite na toaletu pre deti. Aj keď vás budú sväto-sväte presviedčať, že nepotrebujú, na WC ich zoberte za každú cenu. O 10 minút po prestávke by totiž nasledovala ďalšia z dôvodu, ktorý si viete domyslieť.

6. Vykúpenie

Blížite sa úspešne k cieľu, pred sebou máte posledných 5 kilometrov. A vtedy to väčšinou príde – deti zaspia. Na mieste potom neviete, či ich máte nechať spať alebo zobudiť, pretože sa už konečne chcete zahlásiť v hoteli, vybaviť formality a ísť si oddýchnuť na izbu. Tento moment si však môžete vychutnať na pokojný rozhovor s partnerom o tom, čo všetko spolu zažijete. A po tom všetkom, čo ste na ceste so svojimi deťmi zažili, sa na ne pozriete a uvedomíte si, ako veľmi ich vlastne ľúbite.

Pokiaľ by ste však predsa len chceli vyraziť na výlet iba vo dvojici, vaše deti môžete zveriť skúseným opatrovateľkám z Domelie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *