Preskočiť na obsah

Viete o pitnom režime detí všetko?

Najmä počas letných horúčav sa veľa hovorí o dôležitosti pitného režimu. Ako sa teploty blížia ku tridsiatke a ešte ju aj prekonajú, fľaša vody by mala byť povinnou výbavou každého z nás. Deti však zabúdajú piť, neuvedomujú si dôležitosť príjmu tekutín. Preto či už trávia leto s vami, so starými mami, alebo ste im pre časovú vyťaženosť zabezpečili opatrovateľku, dbajte na to, aby mali vždy poruke nápoje. Nie je však pitný režim ako pitný režim. Ako často a čo dávať deťom piť, aby sme im neuškodili?

  1. Toto áno a toto nie
    Sladké a bublinkové nápoje alebo džúsy, ktoré neobsahujú takmer žiadny ovocný podiel, sa pre deti určite nehodia. Radšej ich už odmala učte na čistú vodu z vodovodu. Prípadne sa poobzerajte po studničke s pitnou vodou vo vašom okolí. Deti budú mať pravdepodobne zo začiatku problém zvyknúť si na „nijakú“ chuť vody. Dá sa však vylepšiť. Buď z nej uvaríte čaj, ale môžete ju ozvláštniť skutočným ovocím. Pridajte do nej citrón, alebo do fľaše vytlačte pomaranč či limetku. Ak máte v špajze domáce sirupy, oprášte ich a vyčarujte si bazový či púpavový nápoj.
  2. Nie, studený nápoj naozaj neosvieži
    Nezabúdajte tiež, že na uhasenie smädu fungujú najlepšie teplé nápoje. Studené a ľadové síce pôsobia osviežujúco, rozpálenému organizmu však skôr uškodia ako pomôžu. Voľte radšej teplý čaj, prípadne nápoj izbovej teploty.
  3. Kedy dať deťom piť?
    Deťom podávame nápoje vždy ráno, pri rozličných fyzických či športových aktivitách (nahradiť tekutiny vylúčené potením), prijímať vodu by mali aj pri každom jedle (uľahčíme im tak žuvanie a prehĺtanie súst). V lete dbajte na pravidelný príjem tekutín, fľašu s vodou treba deťom ponúkať priebežne počas celého dňa. Pripravte sa, že sa budete pýtať minimálne stokrát. Je to však dôležité, aby ste sa vyhli dehydratácii a iným možným zdravotným komplikáciám.
  4. Triky, ako donútiť dieťa piť
    Určite aj vy poznáte, že plány dodržať pitný režim detí môžete mať pekné, niekedy sa ich však nepodarí splniť. Niektoré deti totiž odmietajú piť a dostať do nich akúkoľvek tekutinu zdá sa byť nesplniteľnou misiou. Nevzdávajte sa však, máme pre vás skvelé triky. Nápoj deťom podávajte do pohára s veselým motívom, pridajte slamku, farebný dáždnik, tvárte sa, že ste im naservírovali fantastický koktejl. Ak ste mimo domova, vyskúšajte zaujímavú novinku – fľaše, ktoré majú v sebe zabudovaný odšťavovač. Stačí mať so sebou napríklad pomaranč a zdroj pitnej vody. Keď obsah fľaše vypijete, jednoducho si vytlačíte pomaranč a doplníte vodu.

Majte vždy k dispozícii tie najlepšie rady, sledujte nás.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *