Preskočiť na obsah

Zo škôlky sa nám vracia zmenené dieťa!

  • by

Len málokedy sa stáva, že nástup dieťaťa do školy je bezproblémový. Pre mnohé deti je totiž materská škola miestom, kde sa po prvý raz učia, aké to je byť dlhší čas bez rodičov. A tak je úplne bežné, že drobci počas prvých dní v škôlke neprestajne plačú, sú mrzutí, neustále sa pýtajú za mamou, niektoré deti sú dokonca nezvládnuteľné a rodičia ich prídu vyzdvihnúť už po pár hodinách. Každé dieťa proste reaguje na zmeny inak, niektoré sa adaptujú hneď – bez problémov, iné potrebujú na navyknutie si novému režimu viac času.

 child_

Pre každého rodiča je veľkou úľavou, keď si dieťa prejde prvými ťažkými fázami odlúčenia a dostane sa do stavu, kedy začne brať škôlku ako samozrejmú súčasť svojho života, teší sa do nej na kamarátov a nové zážitky. Čo však v tom prípade, keď zistíte, že sa vám z materskej školy vracia úplne „iné“ dieťa?

Materská škola predstavuje pre vášho drobca prvé skutočné socializačné prostredie. Dieťa sa zoznamuje s ďalšími deťmi, vytvára si kamarátstva a často sa novými kamarátmi aj inšpiruje. Preto nemôžete byť prekvapení, ak na vás po príchode domov vytiahne netradičné nápady, názory a niekedy aj úplne nový slovník, veľa ráz s neslušnými výrazmi. Mnoho rodičov sa tiež často sťažuje na zmenené správanie, tvrdohlavosť, neposlušnosť či drzé vystupovanie. Ak aj vás trápi niečo podobné, máme pre vás dobrú správu: toto obdobie „zmeneného dieťaťa“ netrvá dlho, väčšinou niekoľko mesiacov. Ako ich však prežiť bez ujmy a ako sa vtedy správať? Máme pre vás tri dobré tipy!

1) Neposlušné dieťa? Skúste zvoľniť tempo!     

Mnohým maminám sa overilo, že ich ratolesť po návrate zo školy už nechce počúvať opäť ďalšie príkazy a zákazy. Aj deti potrebujú, tak ako my po návrate z práce, chvíľku oddychu len pre seba. Skúste si preto po príchode domov len tak spoločne posedieť či poležať a rozprávať sa o tom, aký mal váš drobec deň.

2) Nadávky v slovníku? Ignorujte ich!   
Vulgárne výrazy začne mnoho detí používať po návrate zo škôlky. Snažte sa ich ignorovať, nerobte z nich veľkú vedu. Ak totiž budete nadávkam pripisovať príliš veľký význam, dieťa pochopí, že je to niečo, čím dokáže zaujať vašu pozornosť. Ak by sa už ale nadávky stali neúmerné, vysvetľujte mu, že takéto slová sa nepatrí hovoriť. Oboznámte ho tiež, s akými následkami musí počítať, ak neslušné výrazy neprestane používať. Skúste mu tiež napríklad uviesť prijateľné alternatívy, ktoré mu pomôžu vyjadriť svoj hnev – napríklad „do kelu“, „do čerta“, ….

3) Opakujte naučené, učte sa nové       
Možno máte pocit, že to vaše dobré a poslušné dieťa, ktoré ste toľko naučili, sa kamsi vyparilo. Neumýva si ruky, neupratuje si hračky, nepoužíva základné „čarovné slovíčka“? Myslite na to, že vaša ratolesť sa nachádza v špecifickom období a prechádza si úplne novými situáciami. Takisto majte na pamäti, že vek približne troch rokov sa charakterizuje ako typické obdobie vzdoru. Vyzbrojte sa teda veľkou dávkou trpezlivosti, pokoja, podpory a citovej opory.

Ak však máte pocit, že škôlka výrazne mení správanie vášho dieťaťa, neučí ho základným návykom, prípadne pre samotné dieťa znamená stres, pouvažujte nad rozhovorom s učiteľkou, prípadne zmenou materskej školy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *