Preskočiť na obsah

8 trikov, ako naučiť dieťa lyžovať a prežiť prvú rodinnú lyžovačku

  • by
Lyžovačka

Máte radi lyžovanie? Potom istotne túžite po tom, aby ste si zimnú lyžovačku mohli užiť aj s deťmi. Prečítajte si zopár tipov, ako naučiť deti lyžovať.

Prajú podmienky lyžovačke? Tak prečo nevyužiť tento čas a nevyraziť si na hory aj s malým lyžiarom či dvoma – budúcim Žampom či Zuzulovou? Ak sa na to necítite, nechajte lyžovanie svojich detí na profesionálnych inštruktorov, prípadne starých rodičov. Pre ostatných, ktorí sú pripravení prijať výzvu, niekoľko krátkych, ale praxou overených tipov.

1. Paličky na svah neťahajte

Je jasné, že to platí pre tie detské. Ale rovnako to platí aj pre vás, milí rodičia, a teda aj pre dospelácke. Nepoučil som sa už dvakrát. Raz som paličky na svahu zabudol a raz som musel po paličky šliapať od auta späť k vleku. Učenie a úkony s dieťaťom na svahu počas celého procesu zaškoľovania si totiž vyžadujú obe ruky rodiča. Aj keď si navrávate, že si nejaký kratučký čas na spustenie individuálne nájdete… nenájdete. Takže sú tam úplne zbytočne.

2. Nezabudnite na pitný režim

Teraz to rozhodne nie je myslené typicky slovensky, ale skutočne prakticky. Ak máte placačku alebo šikovnú malú termosku, rozhodne si ju naplňte nejakým chutným džúsikom alebo čajíkom. Ušetríte kopu času, keď váš drobec bude nástojčivý a nájde si zámienku smädu.

3. Skipas do rukavice

Neviem, či máte aj vy takú skúsenosť, ale niektoré turnikety ešte stále nie sú riešené tak, aby cez ne úspešne prešiel akýkoľvek trpaslík alebo dieťa. Šikovné zipsy na rukávoch búnd však často bývajú stále nešikovné, a preto sme objavili vymoženosť umiestňovať skipas priamo dovnútra detskej rukavice. Na začiatku sa možno bude váš lyžiarsky potomok vzpierať, ale keď objaví výhody takéhoto nápadu, bude s tým určite súhlasiť.

4. Papierové vreckovky

Kľúčová výbava na svahu. Kto nezažil pri výcviku plač, tak nech sa mi ozve. Vždy to tak je, objaví sa. Aj keď možno nie hneď v prvý deň, ale príde na isto. A vtedy vytiahnete ten záchranný kus viskózy, ktorý zmení slzavé údolie na suchú tváričku pripravenú pokračovať. No… nie úplne pripravenú, ale môžete sa o to znova začať snažiť.

5. Veľkosť lyží a správne vybavenie

Na rôznych fórach sa dočítate, aké dlhé majú lyže presne byť, koľko majú mať centimetrov v závislosti od vyspelosti či veku dieťaťa. Jednoducho, na začiatku by mali byť hlavne menšie ako váš malý lyžiar. Z vybavenia sa osvedčili hlavne lyžiarky s nastaviteľnou veľkosťou, keďže nožičky rastú v detskom veku ako z vody. Helma, nepremokavé oblečenie, kukla, rukavice. Nezabudnite aj na okuliare. Keď nebodaj začne snežiť a malému padať sneh do očí, hneď je oheň na streche.

6. Technika

Skúsený inštruktor by vám ju určite odrecitoval. Pre nás amatérov však na začiatok úplne postačí si po príchode na kopec odsledovať zopár chytrých grifov a držať sa zdravého rozumu, prípadne s doplnením základných vedomostí z detstva. Ale netreba sa toho striktne držať. Dnešné carvingové lyže sú už o niečom úplne inom ako tie naše spred 30 rokov. Základ je získať istotu a prenášať správne váhu z nohy na nohu. Ak to chytí, ide to už raz-dva. Jednoduché, no nie?

7. Čas na vlek

Kedy je čas na vlek? Čo najskôr. Akonáhle dokáže ísť rýchlik dolu svahom, vlek už treba vyskúšať. Ak máte po ruke iba lanovku, nevadí. Vlek skúsite inokedy. Detské vleky sú už vcelku bezpečné a keď to dieťa zvládne už samo aj na vleku, lepšia motivácia preň snáď ani nemusí byť. Hlavná zásada – drž nohy rovno a nesadaj si na tú pomu!

8. Neočakávajte viac ako je zdravé

No a teraz úplne späť na začiatok. Buďte pripravení aj na alternatívu, že všetok ten zhon a úsilie dopraviť sa na svah a ešte aj v rozumnom čase budú márne. Vaša princezná sa jednoducho zatne a nepohnete s týmto stavom ani všetkými vyhrážkami na svete či lákaním na najnovšiu Rainbow Dash z My Little Pony. Ani dýchaním, ani ničím. Teraz sa musíte zhlboka nadýchnuť vy, vziať všetky saky-paky a skúsiť to opäť nabudúce. Svet sa nezrúti a ak aj váš drobec uvidí, že to nie je koniec sveta, na ďalší raz bude možno spolupracovať o čosi viac.

Ak by ste si to však na svahu predsa len chceli užiť bez detí, nechajte ich na starosť skúseným opatrovateľkám z portálu domelia.sk.

Značky:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *