Preskočiť na obsah

Kam dať domáceho miláčika počas pobytu na dovolenke?

  • by
Francúzsky buldoček - Kam dať domáceho miláčika počas pobytu na dovolenke? - Blog - Domelia.sk

Dovolenka je synonymom oddychu a ničnerobenia, časom, kedy všetky starosti človek zahodí za hlavu. Po určitom počiatočnom zhone nastáva ten pravý relax, všetko je vybavené, chladnička odpojená, kvety poliate. Ale kam dať domáceho miláčika počas vašej neprítomnosti? Núka sa viacero možností.

Poznámka na úvod: Tento článok sme pre vás pripravili v spolupráci s dovolenka.sme.sk.

1. Obráťte sa na rodinu, prípadne dôverných známych, susedov

Nie je snáď potrebné zdôrazňovať, že domáce zvieratko nie je vec. Ak ho teda potrebujete niekomu zveriť, mal by to byť niekto, komu dôverujete a máte istotu, že sa o miláčika náležite postará. A kto je vhodnejší, než rodina, prípadne dôverný známy? Alebo sused, s ktorým vychádzate?

Je však zopár vecí, na ktoré je nevyhnutné myslieť ešte predtým, než im domáceho miláčika dáte na opatrovanie. V prvom rade by ste mali zistiť ich záujem a vzťah k zvieratám. Nie je nič horšie ako dať psa alebo mačku (škrečka, králika, morské prasiatko a podobne) niekomu, kto sa oň nebude starať, prípadne tak bude robiť s odporom.

Kam dať psa počas pobytu na dovolenke? - Blog - Domelia.sk

Nemenej dôležité je zhodnotiť, či domácnosť známeho, rodinného príslušníka vyhovuje podmienkam, ktoré si vyžaduje vaše zvieratko. Ide predovšetkým o priestor na pohyb, dostatok pobytu na čerstvom vzduchu, prípadne svetla či tepla. Niektoré zvieratá (predovšetkým väčšie plemená psov) potrebujú výbeh, v opačnom prípade trpia.

Ak sa už s niekým blízkym takto dohodnete, ostáva vám už len odovzdať mu všetky potrebné inštrukcie k starostlivosti a nevyhnutné príslušenstvo (vodidlá, obojky, misky, krmivo, hračky a podobne).

2. Ubytujte domáceho miláčika v zvieracom hoteli

Vy budete v jednom hoteli, váš miláčik v tom svojom. Samozrejme nejde o rovnaký koncept, avšak funkčný základ je podobný. Vaše domáce zvieratko bude „ubytované“ na presne vyhradenom mieste, kde má k dispozícii fundovanú starostlivosť, dostatok stravy, pohybu, tepla a (ak si to vyžaduje) inú štvornohú spoločnosť.

Na Slovensku je trend takýchto zariadení ešte stále len v plienkach, aj v našich končinách ich však niekoľko nájdete. Pozor je potrebné dať na podmienky, za ktorých zvieratá prijímajú. Niektoré hotely sa môžu venovať len mačkám, iné malým psom, ďalšie potenciálne odmietnu hlodavce a podobne.

Vodítka - Kam dať domáceho miláčika počas pobytu na dovolenke? - Blog - Domelia.sk

V záujme blaha svojho domáceho zvieratka si takéto miesto vždy osobne prezrite. Pýtajte sa na všetko čo vám napadne, nezabudnite spomenúť špeciálnu starostlivosť, ktorú si váš miláčik vyžaduje (lieky, injekcie, žiadny hluk a iné neštandardné požiadavky).

3. Využite služby zvieracej pestúnky/pestúna

Áno, aj takéto povolanie existuje. Ide o špecializovaných ľudí, ktorých prioritou je prebrať na seba všetku starostlivosť o vášho domáceho miláčika v prípadoch, kedy tak nemôžete urobiť vy. Či už ide o dovolenku, služobnú cestu, dlhšiu neprítomnosť, alebo inú obdobnú situáciu.

Cica -Kam dať domáceho miláčika počas pobytu na dovolenke? - Blog - Domelia.sk

Ak sa rozhodnete využiť služby zvieracej pestúnky, dohodnite si všetky špecifikácie už vopred. To znamená, že danej osobe zveríte kľúče od domácnosti (ináč nemôže vykonávať pravidelnú kontrolu a starostlivosť), nadiktujete všetky inštrukcie, poviete všetko podstatné o miláčikovi a dohodnete sa na formalitách.

Výhodou tohto typu opatery je, že zvieratko nie je v cudzom prostredí a nie je vystavené stresujúcim podmienkam. Nepísaným benefitom môže byť aj to, že pestún/ka vám môže postrážiť domácnosť, poliať kvety a podobne. Zároveň ide zvyčajne o lacnejšiu alternatívu k zvieracím hotelom.

Kde takúto osobu nájdete? Existujú špecializované webstránky ako je aj stránka domelia.sk, prípadne môžete naraziť na inzerát niekde na internete, služby pestúnky vám rovnako môže odporučiť známy (referencia je najcennejšia).

Niekoľko rád na záver

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, vždy myslíte na to, že vaša neprítomnosť v domácom miláčikovi vyvolá stresové reakcie. Na to, aby ich zvládol, musí oň byť postarané čo najlepšie. To znamená zveriť ho do opatery človeku s vybudovaným vzťahom k zvieratám, schopnému čeliť aj krízovým a nepredpokladaným situáciám.

V žiadnom prípade nenechávajte domáceho miláčika samého (možno s výnimkou rybičiek, aj tu však záleží od ich návykov na kŕmenie).

Na záver sme pre vás pripravili krátky zoznam, ktorý by ste si mali úspešne „vyškrtať“ pred odchodom na dovolenku:

● Zvieratko bude mať dostatok pohybu (ak si ho vyžaduje vo zvýšenej miere).
● Nebude zbytočne vystavené stresujúcim podmienkam, t.j. priveľkému hluku, zime, svetlu/tme, zvýšenému pohybu ľudí, iným zvieratám (ak ich netoleruje).
● K dispozícií bude mať správnu stravu niekoľko krát do dňa a neustály prístup k čistej pitnej vode.
● Miláčik je odčervený a zaočkovaný, čistý a upravený – má platné preukazy.
● K dispozícii je celá výbava a potrebné príslušenstvo (od vodidiel, cez hračky, až po potrebné lieky).
● S osobou, ktorá sa o zvieratko bude starať, si presne dohodnete špecifiká opatery, nezabudnite ani na presné časy odovzdania a vyzdvihnutia miláčika.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *