Preskočiť na obsah

Ako naučiť dieťa čokoľvek? Spoznajte jeho štýl učenia

  • by

Pýtať sa na záchod, bicyklovať, zapamätať si násobilku, chemickú tabuľku prvkov či dokonca maturitné otázky. S týmito radami dokážete dieťa naučiť čokoľvek.

Zažili ste už tú situáciu, keď sa snažíte dieťaťu čo najjednoduchším spôsobom niečo vysvetliť, no výsledok vyzerá skôr ako hádzanie hrachu o stenu? A vám to nejde do hlavy, keďže tá istá metóda predsa fungovala na vás či staršie dieťa. Znie to ako klišé, ale pamätajte si, že každé dieťa je iné. Učiteľky by vám o tom vedeli rozprávať! V triede im sedí tridsať žiakov, na každého z nich funguje iná metóda a na niektorých akoby nefungovalo vôbec nič. Chyba však nie je v dieťati a istotne nie je ani v učive.

Dôvodom, prečo sa drobcovi nedarí porozumieť úlohe, môže byť nesprávne zvolený spôsob výučby. Existuje totiž niekoľko rôznych štýlov učenia, či už dieťa učíte plávať alebo vymenovať vybrané slová pre bezchybný diktát. A dobrou správou je, že na každý typ žiaka existuje spôsob, ako dieťa naučiť čokoľvek skutočne efektívne. Tieto rady využijete, či patríte k rodičom, opatrovateľkám alebo doučovateľom.

Vizuálny žiak

Pozornosť deti, ktoré sa najlepšie učia pomocou vizuálnych prvkov, upútate všakovakými formami obrázkov, fotiek a diagramov. Ideálne takých, vďaka ktorým deti nadobudnú priestorové porozumenie problému. Napríklad s neobľúbenou matematikou vám pomôžu kocky lega alebo keď chcete vizuálneho žiaka naučiť uviazať si šnúrky, nakreslite mu obrazový návod. Jeden koniec šnúrky nakreslite jednou farbou, druhý inou farbou, aby dieťa ľahšie identifikovalo postup. Alebo s deťmi robte koláže a infografiky o školskom učive, okrem podvedomého učenia si spolu užijete aj výbornú zábavu.

Žiak poslucháč

Existujú deti, ktorým na pochopenie a zapamätanie učiva stačí vypočuť si látku v škole, a pritom nemusí ísť výlučne o géniov a mimoriadne nadané deti. Časť žiakov, ktorí sa dobre učia počúvaním, si vedomosti zapamätá opakovaným počúvaním. Napríklad vďaka riekanke „Hlava, ramená, kolená, palce“ sa aj jasličkár naučí jednotlivé časti tela. So školákom môžete pretextovať obľúbenú pieseň, v ktorej formou asociácií odznie všetko podstatné z učiva. A za pokus stojí aj terapia hudbou – keď chcete, aby sa dieťa sústredilo, skúste mu pustiť klasickú hudbu.

Verbálny žiak

Tiež si dôležité povinnosti párkrát zopakujete, aby ste na ne nezabudli? Možno aj vy patríte k študentom, ktorí si potrebujú tému verbalizovať. Patrí to aj k obľúbeným metódam učiteliek, spomeňte si napríklad na Barta Simpsona, ktorý na začiatku každej epizódy Simpsonovcov za trest opakovane píše na tabuľu nejaké ponaučenie. 🙂  Už zapisovanie poznámok na hodine vlastnými slovami pomáha verbálnemu typu žiakov memorovať učivo. K ďalším osvedčeným spôsobom patrí čítanie učiva nahlas, počúvanie audionahrávok a dokonca aj zanietené diskusie o téme, ktorú by sa dieťa práve malo naučiť.

Pohybový žiak

Stavebnica, divadelné podanie a experimenty, to sú spôsoby učenia, ktorými bez väčšej námahy vstrebú vedomosti deti orientované na pohyb. Dajte učeniu dynamiku a zo spoločného štúdia môžete opäť urobiť skvelú hru. Aby ste školákovi vysvetlili uhly v geometrii, vezmite ho s loptou na ihrisko a demonštrujte teóriu v praxi pri hádzaní na basketbalový kôš. Pri učive o druhej svetovej vojne si môžete postaviť model lietadla, povinné čítanie v literatúre si zase zopakujte formou divadelného predstavenia a na fyziku a chémiu dokonca zoženiete aj zaujímavé stolové hry.

Žiak logik

Aj keď nemotorné batoľatká vyzerajú, akoby bez našej pomoci nič nezvládli, sú to mimoriadne logicky uvažujúce stvorenia. No keď ich necháte objavovať svet vlastnými rúčkami, skôr či neskôr nájdu logické riešenie a prirodzene si ho vštepia. Neskôr sa analytické zmýšľanie detí ukazuje aj v zvedavých otázkach „Prečo?“, ktoré sa dokážu pýtať do vyčerpania (skôr rodičov než seba samých). Malým analytikom v školských laviciach preto odpoveď „Lebo to tak jednoducho je“ nestačí. Zadajte im hypotézu, ktorú si môžu overiť, a nechajte ich vyargumentovať výsledky.

Sociálny žiak

Mnohé deti nemajú rady štúdium podľa klasického vzorca prednášajúci učiteľ vs. počúvajúci žiaci. Preto milujú záujmové krúžky, kde sa môžu učiť v skupinovej atmosfére a navzájom jeden od druhého. Starší žiaci sa zase radi vzdelávajú v malých skupinách s kamarátmi. Aj slovenčinu či matematiku si obľúbia, ak na to budú mať podmienky. Pri spoznávaní učiva môžu dostať konkrétne roly, skupinové projekty alebo si vyskúšajú moderované debaty. Pre študentov vo vyšších ročníkoch je zase neoceniteľnou tímovou skúsenosťou dobrovoľníctvo, brigáda či dokonca stáž.

Samostatný žiak

Aj keď vášmu školákovi chcete s niektorým predmetom pomôcť, myslite na to, že môže patriť ku skupine detí, ktoré preferujú učenie osamote. Skupinové štúdium takéto deti znervózňuje, pretože majú svoje vlastné tempo. A keď im chcete s učením pomôcť vy, zbytočne ich rozptyľujete. Choďte na to cez záujmy žiaka, napríklad ako má rád lietadlá, mimovoľne sa pri tom naučí o gravitácii, počasí, pohybe, zemepise i jazykoch. Najlepšie, ako môžete samostatnému žiakovi s učením pomôcť, je tak, že mu vytvoríte podmienky – vhodné sedenie, osvetlenie či čas, kedy ho nikto nebude rušiť.

Nech sa rozhodnete dieťa učiť čokoľvek, dôležité je, aby ste najskôr poznali, aký spôsob vstrebávania vedomostí naňho funguje. Vyskúšajte všetky metódy a spoznajte jeho štýl štúdia. S najväčšou pravdepodobnosťou zistíte, že na každý predmet funguje niečo iné. A keď si s učením nebudete vedieť rady vy, pomôžte si Domeliou. Vyberte si z profilov doučovateľovšikovných opatrovateliek alebo zverejnite svoj vlastný inzerát.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *