Preskočiť na obsah

Ako pripraviť záhradu na zimu? Stačí týchto 5 krokov

Domelia, kosenie, trávnik

Príchod jesene je pre záhradkárov obľúbeným, ale aj mimoriadne náročným obdobím. Prečítajte si 5 tipov, ktoré vám uľahčia jesennú starostlivosť o záhradu.

Pripravte sa na nápor práce strategicky a zorganizujte jednodňovú brigádu, ktorej cieľom môže byť napríklad zber jabĺk, výsadba živého plota či zaváranie kompótu. S týmito prácami vždy radi pomôžu blízki, ak však potrebujete pomocných rúk viac, neváhajte si nájsť výpomoc v domácnosti a v záhrade. Nájdete čoraz viac Slovákov ochotných pomôcť s prácami okolo domu a dvora, či domácich kutilov, ktorí pre vás zmajstrujú, čo treba. Hlavne nezabudnite plánovať, aby ste na nič z jesenných povinností v záhrade nezabudli.

1. Zber, uskladnenie a spracovanie úrody

Záhradkári sa už od jari tešia z vypestovaných plodín, najväčší objem úrody však zažívajú na prelome leta a jesene. Na toto obdobie preto treba byť pripravený časovo a najmä kapacitne – čo totiž neoberiete a nespracujete včas, to vyjde navnivoč. Zber preto vykonávajte opatrne, aby sa plody nepoškodili. Tie poškodené či mäkké oddeľte od ostatných a spracujte okamžite, či už sa rozhodnete pre kompóty, džemy, výživy alebo zaváraniny. Zdravé plody uskladnite v suchom a chladnom prostredí, ideálne sú pivnice a komory, ak však bývate v bytovke, pomôže aj balkón.

2. Strihanie a presádzanie drevín

Jeseň je ideálnym obdobím na presádzanie drevín, pre tie staršie je zase vhodné vykonať ozdravný strih. Ovocné stromy a kry, ktoré presadíte na jeseň, majú v zimnom období viac času na zakorenenie. Z tohto dôvodu na jeseň môžete založiť aj živý plot, neskúšajte si však prácu uľahčiť tým, že výsadba bude redšia, v budúcnosti by ste to oľutovali. Zachovajte medzi drevinami dostatočnú hustotu a radšej si nájdite pomocníka na výkopové a výsadbové práce. Ovocné aj okrasné dreviny pripravte na zimnú sezónu tak, že ich zostriháte. Zamerajte sa na hornú časť, aby ste presvetlili spodné vetvy.

3. Uloženie kvetov na zimný spánok

S klesajúcimi teplotami hrozí kvetom vymrznutie. Črepníkové rastliny preto preneste do teplejších priestorov a podľa ich charakteru umiestnite kvety buď k oknu alebo do temnejšieho prostredia. Rastliny, ktoré znášajú aj chladnejšie počasie, môžete nechať vonku, no zaizolujte im črepník, aby ste ho ochránili pred prasknutím. Cibuľoviny zo záhonu môžete vybrať zo zeme a vyschnuté odložiť do nádoby s pieskom, aby sa nedotýkali. Na záver si pripravte záhon na jarný výsev. Upravte pôdny základ tak, že v plánovanom záhone zmiešate pôvodnú zeminu s novou.

4. Zazimovanie pôdy a trávnika

Vyčerpanú pôdu pripravte na zimný odpočinok a pred novou sezónou jej pomôžte prevzdušnením. Parcelu dôkladne vyčistite od opadavkov, buriny, machu i lístia, následne prevzdušnite pôdu okopávaním, hrabaním, rýľovaním a niekde dokonca oraním. Jeseň je tiež vhodná na úpravu terénu záhrady a dvora návozom novej zeminy. Nezabudnite sa postarať o trávnik, aby vám po roztopení snehu krásne zazelenel. Posledné kosenie vykonajte začiatkom novembra a nekoste príliš nízko – kosačku nastavte približne na 5 cm. Na oranie aj kosenie ľahko nájdete výpomoc v záhrade.

5. Neoceniteľná príprava na jarnú výsadbu

Kým definitívne uzavriete záhradnú sezónu, postarajte sa aj o náradie a vybavenie záhrady a dvora. Oceníte to na jar, keď môžete pripravené náradie rovno využívať a zistíte, že zima vám nič nepoškodila. Vyprázdnite zberné nádoby na vodu, pred prvými mrazmi odstavte vonkajší prívod vody, zmotajte a bezpečne uložte hadice. Vyčistite kosačku, aby nezhrdzavela, a očistite drobné náradie od hliny. Záhradný nábytok a terasu vyčistíte tlakovým čističom a nezabudnite tiež na vyčistenie grilu a krbu od zvyškov popola. Bioodpad z príprav na zimu môžete uložiť do kompostu, kde sa rozloží napríklad aj mulčované drevo z ostrihaných stromov. Na jar vám takýto kompost výborne poslúži na zahnojenie záhrady.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *