Preskočiť na obsah

OČR môžete čerpať aj po otvorení škôl a škôlok

OČR-môžete-čerpať-aj-po-otvorení-škôl-a škôlok---Blog---Domelia.sk

Mnohí rodičia si od 1.júna vydýchnu, keďže sa budú môcť vrátiť do práce. Je však aj mnoho takých rodín, ktorých deti ostanú naďalej v domácom prostredí. Ako ste na tom vy? Pôjdu vaše deti do školských zariadení od začiatku júna? Môžete OČR čerpať aj po otvorení škôl a škôlok?

Pandémia COVID- 19 zasiahla každého z nás. Mnohí živitelia rodín prišli o prácu, ďalší sa snažili prežiť karanténu zatvorení vo svojich domácnostiach na home-office spolu s deťmi. Po dlhých týždňoch strávených v izolácii sa naše životy začínajú opäť postupne vracať do normálu.

Od začiatku júna sa po dlhšej prestávke opäť otvoria brány materských a základných škôl. Nie všetky deti sa však do školského prostredia v júni vrátia. Niektorí rodičia sa z obavy pred nákazou rozhodli, že svoje ratolesti predsa len ešte nejaký čas ponechajú v bezpečí domáceho prostredia. Ďalší rodičia riešia problémy s návratom do práce a možnou výpoveďou zo strany zamestnávateľa. Sú tu však aj mestá, v ktorých ostanú niektoré školské zariadenia aj naďalej zatvorené. Ako to teda bude ďalej s čerpaním OČR?

 

Ak sa vaše deti od začiatku júna nevrátia späť do školských zariadení, môžete naďalej poberať ošetrovné

Ak sa rozhodnete svojich potomkov ponechať doma aj po otvorení školských zariadení a chceli by ste naďalej pokračovať v čerpaní pandemickej OČR, Sociálna poisťovňa vám vyjde v ústrety. Rodičia detí, ktoré sa od júna do škôl a škôlok nevrátia, môžu poberať ošetrovné aj naďalej. Podmienkou je vyplnené čestné vyhlásenie, ktoré je potrebné poslať do Sociálnej poisťovne na konci mesiaca. Sociálna poisťovňa zaktualizovala tlačivá, a preto, ak ste počas uplynulých mesiacov čerpali OČR, na konci júna pošlete poisťovni nové čestné vyhlásenie, v ktorom vyplníte či vaše dieťa chodilo do školského zariadenia a odkedy.

Nový formulár Žiadosti o ošetrovné je určený iba tým poistencom, ktorí doteraz počas koronakrízy o dávku pandemické ošetrovné ešte nežiadali a nepoberajú ju. Nový formulár Čestného vyhlásenia je určený všetkým poberateľom dávky (súčasným, ktorí pokračujú v OČR a aj júnovým „novým“ žiadateľom), ktorí v ňom za mesiac jún musia vyznačiť dni, počas ktorých sa o deti starali, resp. vyznačia, či dieťa jasle/školu/škôlku v júni navštevovalo. Toto Čestné vyhlásenie treba príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne doručiť do konca júna. Tí poistenci, ktorí potvrdili dni ošetrovania na doterajších tlačivách, nemusia posielať a vypĺňať nové. Nové tlačivá sú platné iba odo dňa ich uverejnenia na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Znamená to, že ak si poistenec nárok na ošetrovné uplatnil prostredníctvom pôvodnej žiadosti (už poberá dávku ošetrovné), novú žiadosť o ošetrovné od 1. júna 2020 nie je potrebné podať, bude v nej pokračovať a na konci júna pošle pobočke už len formulár Čestné vyhlásenie aj s údajmi, či dieťa navštevovalo školu/škôlku.

Ak ste sa rozhodli ostať aj naďalej doma a vyčkať, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať, nenechávajte všetko na svojich pleciach. Pracovať, variť, starať sa o deti a domácnosť, učiť sa so svojimi ratolesťami školské učivo dá poriadne zabrať. Na Domelia.sk je mnoho skvelých pomocníkov, ktorí vás radi odbremenia od vašich každodenných povinností. Doučovanie, drobné opravy v domácnosti či upratovanie a žehlenie zverte do rúk našich pomocníkov.

 

Zdroj: Katarína Tešla, Sociálna poisťovňa

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *