Preskočiť na obsah

Opatrujete seniora? Takto získate príspevok na opatrovanie

Vyžaduje si zdravotný stav seniora vo vašej rodine sústavnú opateru a starostlivosť? Poradíme vám, ako využiť pomoc štátu a získať príspevok na opatrovanie.

Krátkodobá dávka

Ak je váš rodič či starý rodič napríklad po operácii a potrebuje opateru na niekoľko dní, môžete s ním zostať doma a požiadať o dávku ošetrovného. Krátkodobú dávku (od 1. do maximálne 10. dňa ošetrovania) vypláca Sociálna poisťovňa. Podmienkou je potvrdenie príslušného lekára, že chorá osoba vyžaduje ošetrovanie inou osobou. Ošetrovné získate po doručení Žiadosti o ošetrovné, ktoré vystaví ošetrujúci lekár chorého. Podmienky vyplácania tejto dávky nájdete tu.

Dlhodobá dávka

V prípade, že sa staráte o člena rodiny s ťažkou chorobou, ktorá vyžaduje celodenné opatrovanie, môžete získať opatrovateľský príspevok. Ak máte záujem o vyplácanie tohto príspevku, navštívte Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vo vašom meste s vyplnenou žiadosťou. Ak ste osoba, ktorá poberá dôchodok, táto žiadosť je určená pre vás. Ak dôchodok nepoberáte, vytlačte si a vyplňte tento dokument. V prípade poskytovania opatrovateľského príspevku tiež môžete požiadať štát, aby za vás platil poistné na dôchodkové poistenie. Splniť musíte tieto podmienky.

Náhradná starostlivosť

Čo ak sa o rodičov či starých rodičov nemá kto postarať? Diaľka, pracovná vyťaženosť a iné okolnosti mnohým rodinám bránia ponechať si starostlivosť o dôchodcov na vlastných pleciach. Preto nie je ničím výnimočným nájsť k seniorovi pomoc v domácnosti. Aký druh pomoci konkrétny senior potrebuje? Stačí len nakúpiť, uvariť, upratať a robiť pár hodín spoločnosť? Alebo treba pomôcť aj s hygienou, podávať lieky a poskytnúť nepretržitý dohľad? Nájdite si spoľahlivú opatrovateľku a zabezpečte seniorom prvotriednu starostlivosť aj počas vašej neprítomnosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *