Preskočiť na obsah

Osvedčené nápady, kam s deťmi v lete

Domelia: Kam s deťmi v lete

Prázdniny znamenajú pre deti radosť, no pre rodičov trápenie, kam s deťmi v pracovné dni. Tieto nápady vás inšpirujú, ako im zaistíte efektívne strávené leto.

Školské vysvedčenie vzbudzuje v mnohých rodičoch zmiešané pocity. Ani tak nie kvôli známkam, ale preto, že sú pred nimi dva mesiace neustáleho vymýšľania, čo robiť s deťmi v lete a najmä, kam ich umiestniť cez pracovné hodiny. Mnohých rodičov navyše paralizuje strach dať dieťa do opatery niekomu inému.

Odložte bokom obavy, že váš potomok sa stratí v cudzom meste či poraní pri táborovej turistike. Deti najlepšie spoznávajú svet vlastnými rukami a poriadne prázdniny zažijú len na vlastnej koži, nie z detských prázdninových filmov. Vyberte si z našich tipov zodpovedný dozor a na dva mesiace máte o program dieťaťa postarané.

1. Prázdniny u blízkych

Spomínate si ešte na časy, keď ste ako dieťa trávili bezstarostné dni v babičkinej záhrade na vidieku? Alebo naopak, keď ste na týždeň odcestovali k sesternici do veľkomesta? Doprajte rovnaký zážitok aj svojej ratolesti. Dohodnite sa s príbuznými či priateľmi, ktorým vy aj dieťa dôverujete, a pošlite ho aspoň na niekoľko dní do prostredia, na ktoré nie je zvyknuté. Pre deti je to obrovské dobrodružstvo a zároveň si rozšíria obzory o tom, ako žijú ľudia inde. Spoľahnite sa, že vzdialené tety, ktorým vaše dieťa chýba, sa takejto možnosti náramne potešia.

2. Letný tábor

Hľadanie pokladu, indiánske hry, táborová olympiáda či prvé slaďáky na večerných diskotékach. Aby malo dieťa v budúcnosti naozaj na čo spomínať, doprajte mu týždeň či dva v detskom tábore. Jazykové, športové, strašidelné, dobrodružné, v horách aj pri vode, na Slovensku aj v zahraničí – výber je dnes skutočne nekonečný. Pri táborových pobytoch môžete mať istotu, že je o dieťa naozaj postarané 24 hodín denne, má program, stravu aj opateru a zároveň sa v novom kolektíve musí naučiť byť do istej miery samostatné.

3. Jednodňové tábory

Prázdniny u starkej sú síce fajn, je to však možnosť, ktorá pokryje z celých prázdnin len niekoľko dní či týždňov. Pochopiteľne, ani tábor si nemôžete dovoliť trikrát za leto. V takom prípade sú dobrými pomocníkmi lokálne knižnice, miestne školy a škôlky či centrá voľného času. V každom meste a čoraz viac i v menších obciach ponúkajú v lete prázdninové programy, do ktorých môžete dieťa zapísať či jednoducho priniesť, v ktorýkoľvek deň potrebujete. Podobnú možnosť ponúkajú aj niektoré športové združenia, ktoré pre deti v lete pripravujú sústredenia a intenzívne tréningy.

4. Domáce opatrovanie

Ak dozor pre dieťa hľadáte iba príležitostne, nemáte v okolí jednodňový tábor alebo uprednostňujete individuálny prístup k dieťaťu, ideálnou možnosťou je pre vás opatrovanie v domácnosti. Kvalitné babysitterky sú k dispozícii celé leto a rady dieťa opatria aj priamo vo vašej domácnosti, prečítajte si, ako si vybrať opatrovateľku.  Mnohí opatrovatelia majú skúsenosti s animátorstvom a o program sa postarajú s absolútnou precíznosťou, aby dieťa netrávilo letné dni ničnerobením. Ak navyše chcete, aby sa vaša ratolesť cez leto aj niečo naučila, môžete jej ako dozor nájsť človeka na doučovanie.

5. Výmenné pobyty

Pre staršie deti je zaujímavou možnosťou aj pobyt v zahraničí, počas ktorého môžu študovať letnú školu či miestny jazyk alebo si privyrobia. A to všetko s dohľadom hostiteľskej rodiny. Vycestovať takto môžu už deti od 12 rokov a vrátia sa nielen so zážitkami, ktoré im bude závidieť každý spolužiak, ale najmä so skúsenosťami, ktoré by ocenil aj nejeden dospelý. Vymenný pobyt je perfektným tréningom samostatnosti a školou života.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *